Η θερμοπληξία σκοτώνει στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικό - Free Sunday
Η θερμοπληξία σκοτώνει στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικό

Η θερμοπληξία σκοτώνει στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικό

Αύξηση 55% καταγράφηκε τους τελευταίους εννέα μήνες στους θανάτους μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν παράνομα στις ΗΠΑ από το Μςξικό, εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αμερικανική κυβέρνηση προκύπτει, αυξήθηκαν τόσο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι όσο και οι οικογένειες που προσπαθούν να περάσουν χωρίς νόμιμα έγγραφα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αμερικανικής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων, οι θάνατοι από θερμοπληξία αυξήθηκαν σε 48 από 31 που ήταν την ίδια περίοδο το 2017.
ΟΙ υπηρεσίες περιμένουν ότι ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να φτάσει τριψήφιο αριθμό τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς ευάλωτοι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες τα αμερικανικά σύνορα.

.
Η υπηρεσία φύλαξης συνόρων κατέγραψε αύξηση 12% στις συλλήψεις μεταναστών σε διάστημα οκτώ μηνών ως τις 31 Μαΐου σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χροιά.

Η ΜΚΟ Border Angels με έδρα το Σαν Ντιέγκο, εκτιμά ότι η βασική αιτία της αύξησης των θανάτων είναι τα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα σύνορα και η ενισχυμένη αστυνόμευση, αλλά και η πρόσφατη εφαρμογή της «πολιτικής μηδενικής ανοχής» για τους παράτυπους μετανάστες, που ώθησαν τους μετανάστες να χρησιμοποιούν πιο απομονωμένα και δύσβατα περάσματα.

Ο αριθμός των οικογενειών που έχουν συλληφθεί στα σύνορα έχει πενταπλασιαστεί από το 2013, ενώ ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που συνελήφθηκαν το 2017 ήταν σχεδόν διπλάσιος από αυτόν το 2010, σύμφωνα με την υπηρεσία φύλαξης συνόρων.

Μέχρι πριν τέσσερα χρόνια η πλειονότητα των μεταναστών που συλλαμβάνονταν στα σύνορα ήταν Μεξικανοί. Όμως καθώς βελτιώθηκε η οικονομική κατάσταση στο Μεξικό, ο αριθμός τους έχει μειωθεί όπως και οι συλλήψεις στα σύνορα, που έπεσαν στις 303.916 το 2017, μείωση κατά 26% σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων.Οι περισσότεροι μετανάστες που συλλαμβάνονται είναι πλέον από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.