Στα όριά της η γερμανική κυβέρνηση - Υπό παραίτηση ο Ζεεχόφερ - Free Sunday
Στα όριά της η γερμανική κυβέρνηση - Υπό παραίτηση ο Ζεεχόφερ

Στα όριά της η γερμανική κυβέρνηση - Υπό παραίτηση ο Ζεεχόφερ

Στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκ νέου με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) αργότερα σήμερα, παρέπεμψε ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ όσον αφορά στην απόφασή του να παραιτηθεί ή μη και από τα δύο αξιώματα.

«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, έπειτα από περίπου 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του.

«Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ, στελέχη του κόμματός του προσπάθησαν να πείσουν τον Ζεεχόφερ να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.

Κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, ο κ. Ζεεχόφερ τόνισε κατ' επανάληψη ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του.

Το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) εξέφρασε στο μεταξύ την στήριξή του στην Άγκελα Μέρκελ.

Σε δήλωσή της η γενική γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ τόνισε ότι το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος απορρίπτει - με μεγάλη πλειοψηφία - «μονομερείς επαναπροωθήσεις» μεταναστών απευθείας από τα γερμανικά σύνορα, όπως προτείνει ο κ. Ζεεχόφερ. «Μονομερείς επαναπροωθήσεις θα αποτελούσαν το λάθος μήνυμα προς τους ευρωπαίους συνομιλητές μας», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, η απόφαση του προεδρείου στηρίχθηκε από όλα τα μέλη, εκτός ενός, που επέλεξε την αποχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ