Στροφή στην κεντροαριστερά: Ο Ομπραδόρ νέος πρόεδρος στο Μεξικό - Free Sunday
Στροφή στην κεντροαριστερά: Ο Ομπραδόρ νέος πρόεδρος στο Μεξικό

Στροφή στην κεντροαριστερά: Ο Ομπραδόρ νέος πρόεδρος στο Μεξικό

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Μεξικό, συγκεντρώνοντας από το 53% ως το 53,8% των ψήφων, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Ο Λορένσο Κόρντοβα, πρόεδρος του μεξικανικού Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου (INE) πρόσθεσε ότι ο συντηρητικός υποψήφιος Ρικάρδο Ανάγια, ο κυριότερος αντίπαλος του Λόπες Ομπραδόρ, συγκέντρωσε από το 22,1% ως το 22,8% των ψήφων, ενώ ο Χοσέ Αντόνιο Μιντ, του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), από το 15,7% ως το 16,3% των ψήφων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Λόπες Ομπραδόρ και τον συνεχάρη για τη νίκη του, ενώ δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με την ομάδα του για τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος του Μεξικού αναγνώρισε νωρίτερα την ήττα του στις εκλογές. Ο Χοσέ Αντόνιο Μιντ, ο υποψήφιος του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), τόνισε ότι ο κεντροαριστερός αντίπαλός του Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είναι πλέον αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη να κυβερνήσει τη χώρα και του ευχήθηκε επιτυχία.

«Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα» είχε δηλώσει λίγο πριν ψηφίσει ο Λόπες Ομπραδόρ, διαβεβαιώνοντας πως «θα επιτύχουμε μια μεταμόρφωση χωρίς βία, με ειρηνικό τρόπο» και υποσχόμενος ότι θα «απαλλάξει τη χώρα από τη διαφθορά, το μεγαλύτερο πρόβλημά της» και ότι θα διώξει «τη μαφία από την εξουσία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Λόπες Ομπραδόρ, διαβεβαιώνοντας ότι «αδημονεί να συνεργαστεί» μαζί του.

«Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν προς όφελος τόσο των ΗΠΑ, όσο και του Μεξικού», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος, η πολιτική του οποίου τόσο στο ζήτημα του εμπορίου όσο και στην παράτυπη μετανάστευση έχει βυθίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε σοβαρή κρίση.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συνεχάρη επίσης τον Λόπες Ομπραδόρ, «στενό φίλο και εταίρο εδώ και πολύ καιρό», για την εκλογική του νίκη, τονίζοντας πως «μας ενώνουν κοινοί στόχοι» και προσθέοντας πως οι δύο χώρες διατηρούν «μια εμπορική σχέση αμοιβαία επωφελή, που προκαλεί τον φθόνο του υπόλοιπου κόσμου».

Πηγή: naftemporiki.gr