DW: Σε πήλινα πόδια η συμφωνία CDU και CSU - Free Sunday
DW: Σε πήλινα πόδια η συμφωνία CDU και CSU

DW: Σε πήλινα πόδια η συμφωνία CDU και CSU

Ανακούφιση στα χριστιανικά κόμματα για τον συμβιβασμό στο προσφυγικό. Επιφυλάξεις στους Σοσιαλδημοκράτες. Προειδοποίηση της Αυστρίας για μονομερή μέτρα στα σύνορα της με τη Σλοβενία και την Ιταλία.

Σε πρωινή συνεδρίαση της κοινής ΚΟ Χριστιανοδημοκρατών και των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ενημέρωσε τους βουλευτές για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στα δύο κόμματα χθες το βράδυ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ Φόλκερ Κάουντερ, η συμβιβαστική λύση έτυχε «ευρείας αποδοχής».

Όχι τόσο αρμονικά κύλησε η συνεδρίαση της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σουλτς φέρεται να είπε ότι δεν είναι πλέον διατεθειμένος να στηρίζει τέτοιου είδους «ανοησίες». Ενδεχομένως πριν από τη νέα συνάντηση των ηγεσιών του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU, CSU και SPD) στις 19.00 ελληνική ώρα, η ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών συνεδριάσει ακόμη μια φορά. Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της πρωινής συνεδρίασης η πρόεδρος της ΚΟ και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες τόνισε ότι το SPD διατηρεί επιφυλάξεις για μια σειρά από θέματα που δεν μπόρεσαν να απαντηθούν στη νυχτερινή συνάντηση που είχε με την κ. Μέρκελ και τον υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχοφερ.

Ενστάσεις της Αυστρίας

Ένα από τα επίμαχα θέματα είναι η πρόταση των χριστιανικών κομμάτων για δημιουργία κέντρων τράνζιτ στα σύνορα με την Αυστρία για πρόσφυγες που θα επαναπροωθούνται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Η λύση αυτή προϋποθέτει όμως τη συνεννόηση της Γερμανίας με κράτη όπως η Ιταλία και η Αυστρία, που μέχρι στιγμής δεν έχει όμως επιτευχθεί, επεσήμανε η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών.

Πάντως, σε μήνυμα του στο Twitter ο καγκελάριος της Αυστρίας και πολιτικός φίλος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Σεμπάστιαν Κουρτς ζητά να ενημερωθεί σύντομα για τις γερμανικές προθέσεις και ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση του είναι προετοιμασμένη να πάρει μονομερή μέτρα στα νότια σύνορα της, αφήνοντας ανοιχτό το τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Όπως δήλωσε στο Βερολίνο ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ζεεχόφερ, το πρωί επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Κουρτς, τον οποίο προτίθεται να επισκεφτεί σύντομα στη Βιέννη. Στη διάρκεια της ημέρας θα επιδιώξει να επικοινωνήσει και με τον ιταλό ομόλογο του Ματέο Σαλβίνι, ενώ σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για επαναπροώθηση προσφύγων με την Ελλάδα και την Ισπανία.

Πηγή: DW