Τραμπ: Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας λόγω του φυσικού αερίου - Free Sunday
Τραμπ: Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας λόγω του φυσικού αερίου

Τραμπ: Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας λόγω του φυσικού αερίου

«Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας διότι πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια για τις ενεργειακές ανάγκες κι εμείς πρέπει να τους υπερασπιζόμαστε απέναντί της» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ  κατά τη διάρκεια του προγεύματος που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τονίζοντας ότι είναι «ανάρμοστοτο γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα, στηρίζει τις συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Μόσχα και την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2.. Μετά την κατασκευή του νέου περισσότερο από το 70% του φυσικού αερίου θα προμηθεύεται από τη Ρωσία», σημείωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στα ποσοστά οικονομικής συμμετοχής των συμμάχων στο ΝΑΤΟ αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν 4,2% του ΑΕΠ ενώ η Γερμανία πληρώνει λίγο πάνω από 1%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι επικεφαλής της επιτροπής μετόχων της εταιρείας που ελέγχεται από την Gazprom και εκμεταλλεύεται τον αγωγό αερίου Nord Stream, ο οποίος διοχετεύει το ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.

«Αναμφίβολα έχουμε πολλά θέματα με τη Ρωσία, αλλά η Γερμανία δεν είναι όμηρος της ρωσικής πολιτικής», τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντώντας στις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αργότερα σήμερα κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ.