Ιταλικό εμπορικό πλοίο διέσωσε μετανάστες και τους επαναπροώθησε στη Λιβύη - Free Sunday
Ιταλικό εμπορικό πλοίο διέσωσε μετανάστες και τους επαναπροώθησε στη Λιβύη

Ιταλικό εμπορικό πλοίο διέσωσε μετανάστες και τους επαναπροώθησε στη Λιβύη

Αντιπαραθέσεις ακόμη και στο εσωτερικό της Ιταλικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η νέα τακτική της επαναπροώθησης στη Λιβύη των μεταναστών που διασώζονται από ιταλικά πλοία σε διεθνή ύδατα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι υποστηρίζει πως η Ιταλία διέσωσε και συνόδευσε στη Λιβύη συνολικά 611 μετανάστες, τα τελευταία 24ωρα με τελευταίο περιστατικό την επαναπροωθηση στη Λιβυη 108 μεταναστών που το ανεφοδιαστικό πλοίο Asso Ventotto εντόπισε και περισυνέλεξε σε διεθνή ύδατα, περίπου 60 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Τρίπολης.

Ο καπετάνιος του πλοίου κατηγορείται ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο όταν αντί να οδηγήσει τους μετανάστες προς ιταλικό λιμάνι, ενήργησε σύμφωνα με τις επιταγές της ιταλικής κυβέρνησης που επιλέγει να κλείνει τα λιμάνια της στους μετανάστες και τους οδήγησε πίσω στην Λιβύη.

Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καταδίκασε την επιλογή σημειώνοντας πως η Λιβύη δεν αποτελεί ασφαλή προορισμό. «Η Λιβύη δεν αποτελεί ασφαλή προορισμό και η μεταφορά τους εκεί συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όμως ιταλική κυβέρνηση απορρίπτει την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση, η οποία κάνει λόγο για πολιτική συλλογικής καταστολήαλλά και τον πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου Ρομπέρτο Φίκο, ο οποίος επίσης καταδίκασε το γεγονός,

Ο κ.Φίκο θεωρείται εκπρόσωπος της αποκαλούμενης αριστερής πτέρυγας του συγκυβερνώντος με τη Λέγκα Κινήματος των 5 Αστέρων, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Ιταλία.