«Κόκκινη προειδοποίηση» για καύσωνα σε Ισπανία και Πορτογαλία - Free Sunday
«Κόκκινη προειδοποίηση» για καύσωνα σε Ισπανία και Πορτογαλία

«Κόκκινη προειδοποίηση» για καύσωνα σε Ισπανία και Πορτογαλία

«Kόκκινη προειδοποίηση» για το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Πορτογαλίας και για την επαρχία Μπανταγιόζ στην Ισπανίας, δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα meteoararm, την οποία διαχειρίζεται η Ενωση των Ευρωπαϊκων μετεωρολογικών υπηρεσιών,

Η «κόκκινη προειδοποίηση» σημαίνει μετεωρολογικές συνθήκες πολύ επικίνδυνες για τις ανθρώπινες ζωές καθώς θεωρείται δε πιθανό σε αυτές τις περιοχές να καταρριφθεί το ευρωπαϊκό ρεκόρ των υψηλότερων θερμοκρασιών οι οποίες είχαν καταγραφεί αστην Αθήνα με 48 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο του 1977.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποίηση μέχρι τουλάχιστον και την Κυριακή στην οποία αναφέρει ότι ο καύσωνας στα νοτιοδυτικά θα είναι «ιδιαίτερα έντονος και θα έχει διάρκεια».

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Πορτογαλίας ανανακοινωσε ότι ακόμη και κατά τις νυχτερινές ώρες οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας αναμένεται να παραμείνουν στους 25 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Ισπανία ήταν 47,3 βαθμοί Κελσίου, πέρυσι τον Ιούλιο, ενώ στην Πορτογαλία είναι 47,4 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε το 2003 στην περιοχή Αλεντέχο στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξέδωσε προειδοποίηση για "κατάσταση συναγερμού" αυξάνοντας τα επίπεδα της ετοιμότητας στην πυροσβεστική, την αστυνομία και την υπηρεσία πρώτων βοηθειών μέχρι τις 6 Αυγούστου ενώ απαγόρευσε στους πολίτες να ανάβουν φωτιές και περιόρισε την πρόσβαση στα δάση σε μία προσπάθεια να μην επαναληφθούν οι περυσινές πυρκαγιές που κόστισαν τη ζωή σε πανω από100 ανθρώποτς και οδήγησαν την υπουργό Εσωτερικών σε παραίτηση.

Η πορτογαλική κυβέρνηση εγκαινίασε ένα σύστημα προειδοποίησης με γραπτό μήνυμα στο κινητό, το οποίο θα ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.