Καύσωνας και πυρκαγιές στην Πορτογαλία - Free Sunday
Καύσωνας και πυρκαγιές στην Πορτογαλία

Καύσωνας και πυρκαγιές στην Πορτογαλία

Στους 47 βαθμούς, λίγο πιο κάτω από τη θερμοκρασία ρεκόρ των 47,3 βαθμών Κελσίου που έχει καταγραφεί στη χώρα και την υψηλότερη στην Ευρώπη που ήταν 48 βαθμοί Κελσίου στην Αθήνα το 1977, έδειξαν τα θερμόμετρα στην Πορτογαλία, το Σαββατοκύριακο.

Στην ιδιαίτερα τουριστική λοφώδη περιοχή Μονσίκε στη επαρχία Αλγκάρβε, στη Νότια Πορτογαλία, μαίνεται μια δασική πυρκαγιά για τρίτη ημέρα έχοντας κάψει, 10.000 στρέμματα δάσους και για την κατάσβεση της επιχειρούν 800 πυροσβέστες, 130 στρατιώτες και 12 αεροπλάνα.
"Είναι ένα τρομερό σκηνικό και λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες δεν θα βελτιωθεί σήμερα", δήλωσε ο διοικητής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας συνταγματάρχης Μανουέλ Κορντέιρο.

Οι πυρκαγιές σκότωσαν πέρυσι 114 ανθρώπους στη χειρότερη πύρινη τραγωδία της Πορτογαλίας και οι αρχές αυτή τη φορά αντέδρασαν γρήγορα προκειμένου να απομακρύνουν περισσότερους από 100 κατοίκους από τις εστίες τους σε αρκετά χωριά γύρω από το Μονσίκε. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν καμένα αυτοκίνητα και σπίτια, τα οποία οι χωρικοί είχαν αφήσει πίσω τους.

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν προσπαθώντας να γλυτώσουν από άλλη πυρκαγιά στο Εστρεμόζ κοντά στα ισπανικά σύνορα το Σάββατο. 'Εκτοτε η πυρκαγιά έσβησε, σύμφωνα με τις αρχές.

Πυροσβέστες από την Πορτογαλία και την Ισπανία δίνουν μάχη με την πυρκαγιά που μαινόταν ανάμεσα σε ξερά δέντρα και θάμνους κοντά στο Μπανταχόθ στη νοτιοδυτική Ισπανία και οι ισπανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση ότι ολόκληρη η νότια περιοχή της Εστρεμαδούρα κινδυνεύει ιδιαίτερα από πυρκαγιές.

Στη Λισαβόνα, ο υδράργυρος ανέβηκε στους 44 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, και οι περισσότερες περιοχές παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό για πυρκαγιές και θερμοπληξία μέχρι και σήμερα, Δευτέρα, άλλα αύριο την Τρίτη, η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει κάτω από 40 βαθμούς Κελσίου.