Σκόπια: Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 6,5 μονάδων υπέρ του «Ναι» - Free Sunday
Σκόπια: Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 6,5 μονάδων υπέρ του «Ναι»

Σκόπια: Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 6,5 μονάδων υπέρ του «Ναι»

Προβάδισμα στο «Ναι» στο δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πεσπών δίνει δημοσκόπηση που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA. Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται το 41,5%, ενώ το 35,1% τάσσεται κατά. 

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 66,4% εμφανίζεται αποφασισμένο να προσέλθει στις κάλπες ενώ το 19,8% αναφέρει ότι θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία για μποϊκοτάζ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης του δημοψηφίσματος λόγω αποχής.

Παράλληλα, η αλβανική μειονότητα τάσσεται συντριπτικά υπέρ, σε ποσοστό 88%, ενώ αντίθετα ανάμεσα στους «Μακεδόνες» μόλις το 27,4% τάσσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, με το 45,2% να την απορρίπτει.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του πρακτορείου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του επερχόμενου δημοψηφίσματος, η πλειοψηφία των πολιτών της γείτονος στηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., με ποσοστό 80,4% αλλά και στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με ποσοστό 79,9%. 

Το 66,4% απαντά πως θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι βάσει της δημοσκόπησης, μόνο το 20% των ψηφοφόρων γνωρίζει τι περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα. 

Η σφυγμομέτρηση διεξήχθη τηλεφωνικά από τις 24 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου 2018 σε δείγμα 1.026 ψηφοφόρων.