To NATO μεταφέρει την αντιπαράθεση με τη Μόσχα, στην πίσω αυλή της Ρωσίας - Free Sunday
To NATO μεταφέρει την αντιπαράθεση με τη Μόσχα, στην πίσω αυλή της Ρωσίας

To NATO μεταφέρει την αντιπαράθεση με τη Μόσχα, στην πίσω αυλή της Ρωσίας

Στην αυλή της Ρωσίας μεταφέρει το ΝΑΤΟ την αντιπαράθεση με τη Ρωσία μετά την ευμενή εξέλιξη της σύγκρουσης στα Βαλκάνια, όπου η Μόσχα δεν κατάφερε να αποτρέψει την ένταξη της πΓΔΜ στη συμμαχία.

Χθες, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, δύο περιοχές της Γεωργίας που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές, με τη Ρωσία να έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους εδώ και δέκα χρόνια και να διατηρεί εκεί ισχυρές δυνάμεις.

«Αυτές οι περιοχές αποτελούν τμήμα της Γεωργίας. Δεν αποτελούν τμήμα της Ρωσίας», τόνισε η κυρία Νάουερτ, η οποία επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων» και «καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της ως τις θέσεις τους που είχαν καθοριστεί με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2008».Η συγκεκριμένη συμφωνία είχε υπογραφεί το καλοκαίρι του 2008, όταν η Ρωσία εισέβαλε στο γεωργιανό έδαφος με σκοπό να αποτρέψει την ήττα των αυτονομιστών της Νότιας Οσετίας, τους οποίους είχε νικήσει ο γεωργιανός στρατός.

Η αντεπίθεση της Μόσχας είχε ως αποτέλεσμα νέσα σε πέντε ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις της Μόσχας να απειλούν να καταλάβουν ακόμη και την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τμπιλίζι.

Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων έγινε μετά από συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επετεύχθη με μεσολάβηση του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, αλλά η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία των επαρχιών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Άλλη χώρα δεν τις έχει αναγνωρίσει.