O Ερντογάν εναποθέτει τις ελπίδες για ανάκαμψη της λίρας στον Θεό... - Free Sunday
O Ερντογάν εναποθέτει τις ελπίδες για ανάκαμψη της λίρας στον Θεό...

O Ερντογάν εναποθέτει τις ελπίδες για ανάκαμψη της λίρας στον Θεό...

Πτώση που ξεπέρασε το 10% και έφτασε μέχρι και το 12% έναντι του δολαρίου καταγράφει η τουρκική λίρα αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν διαβεβαιώνει τους συμπατριώτες του ότι η χώρα μπορεί να μην έχει δολάρια, αλλά έχει ανθρώπους.

Σε ομιλία του στο Ρίζε, ο κ. Ερντογάν τόνισε: «Μην ξεχνάτε, αν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας, εργαζόμαστε σκληρά. Κοιτάξτε που ήμασταν πριν από 16 χρόνια και κοιτάξτε μας τώρα».

Καταλύτης της πτώσης είναι η ανησυχία για υπερβολική έκθεση δανειστών της Ευρωζώνης στην Τουρκία και βασικός παράγοντας οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και τις οποίες προσπαθεί να άρει η Τουρκία με την επίσκεψη επιτροπής της στην Ουάσιγκτον.

Οι επενδυτές από την πλευρά τους δεν φαίνεται να ηρεμούν από τις επερχόμενες ανακοινώσεις του Τούρκου υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που θα αποκαλύψει ένα νέο οικονομικό μοντέλο, στην προσπάθεια να μπει «φρένο» στην κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας.

Από την αρχή του χρόνου η τουρκική λίρα έχει απωλέσει σχεδόν 30% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο και κάποια αναλυτές υποστηρίζουν πως η λύση για την Τουρκία είναι να μπει σε πρόγραμμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά αυτό προϋποθέτει πολιτικές λιτότητας και σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, στα οποία πρέπει να συναινέσει ο πρόεδρος Ερντογάν.

Μία άλλη επιλογή είναι η επιβολή capital controls για να σταματήσει η διαρροή κεφαλαίου προς το εξωτερικό.

Η μεγάλη ανησυχία της ΕΚΤ έχει να κάνει με την έκθεση ορισμένων εκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι ισπανικές τράπεζες έχουν άνοιγμα 83,3 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, οι γαλλικές τράπεζες 38,4 δισ. και οι ιταλικές 17 δισ. δολαρίων.