Mε μποϊκοτάζ στα αμερικανικά ηλεκτρονικά απαντά ο Ερντογάν στην αναστολή παράδοσης των F35 - Free Sunday
Mε μποϊκοτάζ στα αμερικανικά ηλεκτρονικά απαντά ο Ερντογάν στην αναστολή παράδοσης των F35

Mε μποϊκοτάζ στα αμερικανικά ηλεκτρονικά απαντά ο Ερντογάν στην αναστολή παράδοσης των F35

Σε µποϊκοτάζ των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων, κάλεσε τους Τούρκους, ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απόφαση της Ουλασιγκτον να αναστείλει την παράδοση των μαχητικών αεροπλάνων F35.

«Κάνουμε μποϊκοτάζ στα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα. Εάν εάν αυτοί έχουν iPhone, στην άλλη πλευρά υπάρχουν τα Samsung. Επίσης έχουμε τη δική  μας φίρμα Venüs Vestel και θα τη χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας σε συμπόσιο για την 16η επέτειο από τη δημιουργία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Έχουμε να κάνουμε με δύο πράγματα, το ένα είαι η οικονομία, το άλλο η πολιτική. Έχουμε πάρει τα μέτρα που χρειάζεται η οικονομία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτό που είναι πιο σημαντικό, νομίζω, είναι να κρατήσουμε σταθερή την πολιτική μας στάση», σημείωσε,  υπογραμμίζοντας ότι η μετάβαση σε ξένο νόμισμα θα σήμαινε υποχώρηση στον εχθρό, δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο οικονομικός πόλεμος των δύο πλευρών ξεκίνησε την 1η Αυγούστου όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των Τούρκων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τους ότι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη σύλληψη και κράτηση του πάστορα Μπράνσον στην Τουρκία.

Στις 4η Αυγούστου, ο Ερντογάν απάντησε ζητώντας το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των Αμερικανών υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στην Τουρκία.

Στις 10 Αυγούστου, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να χάσει σε μία ημέρα το 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Στις 13 Αυγούστου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την προσωρινή αναστολή της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.