Το ΔΝΤ καλεί τον Ερντογάν να σταματήσει τις προσπάθειες να ελέγξει την κεντρική τράπεζα - Free Sunday
Το ΔΝΤ καλεί τον Ερντογάν να σταματήσει τις προσπάθειες να ελέγξει την κεντρική τράπεζα

Το ΔΝΤ καλεί τον Ερντογάν να σταματήσει τις προσπάθειες να ελέγξει την κεντρική τράπεζα

Σε διάψευση των πληροφοριών ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση και την ρήξη με την Ουάσιγκτον, προχώρησε εκπρόσωπος του Ταμείου, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του.

«Δεν έχουμε λάβει καμιά ένδειξη από τις τουρκικές αρχές ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αιτηθούν οικονομική βοήθεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο οποίος περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο το Ταμείο θεωρεί ότι πρέπει να κινηθεί η τουρκική κυβέρνηση..

«Υπό το φως της πρόσφατης αστάθειας στις αγορές, η νέα κυβέρνηση (της Τουρκίας) θα χρειαστεί να επιδείξει δέσμευση σε ορθές οικονομικές πολιτικές για να προωθήσει την μακροοικονομική σταθερότητα, να μειώσει τις ανισορροπίες, και να εγγυηθεί την πλήρη επιχειρησιακή ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας ώστε να μπορεί να εκτελεί την αποστολή της να εξασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία.

Διεθνείς οικονομικοί παρατηρητές συνδέουν την απώλεια της αξίας της λίρας, που έχει χάσει 36% από την αρχή της χρονιάς, στον έλεγχο που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποκτήσει στη νομισματική πολιτική, στο πλαίσιο του οποίου προτείνει να μειωθούν τα επιτόκια παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός είναι υψηλός.

Σήμερα το πρωί η η τουρκική λίρα ανακάμπτει ελαφρά και βρίσκεται στο επίπεδο 5,98 προς 1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά τη δέσμευση του Κατάρ ότι θα κάνει επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία.

Ο κ.Ερντογάν καταγγέλλει ότι η χώρα του είναι στόχος οικονομικού πολέμου και έχει προτρέψει επανειλημμένα τους πολίτες της χώρας του να πουλήσουν τα δολάρια και τα ευρώ που διαθέτουν για να ενισχύσουν το εθνικό νόμισμα.