Από την φυλακή στην προεδρία, μέρος δεύτερο για τον Λούλα - Free Sunday
Από την φυλακή στην προεδρία, μέρος δεύτερο για τον Λούλα

Από την φυλακή στην προεδρία, μέρος δεύτερο για τον Λούλα

Την κατάθεση στο Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE), της υποψηφιότητας του 72χρονου φυλακισμένου ιστορικού του ηγέτη και πρώην προέδρου της χώρας, Λούλα, για τις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το Κόμμα Εργαζομένων (PT) της Βραζιλίας.

«Είναι επίσημο! Ο Λούλα είναι ο υποψήφιος του PT για την προεδρία της Δημοκρατίας», ανέφερε το κόμμα στον ιστότοπό του αμέσως μόλις η πρόεδρος του κόμματος Γκλέισι Χόφμαν είχε καταθέσει τα έγγραφα για την υποβολή της υποψηφιότητας του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα μερικές ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία.

Τη Χόφμαν συνόδευσαν η διάδοχος του Λούλα στην προεδρία Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία επίσης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση για θέματα διαφθοράς και 10.000 υποστηρικτές του κόμματος οι οποίοι έκαναν πορεία ως τα γραφεία της εκλογικής επιτροπής για να απαιτήσουν να επιτραπεί στον φυλακισμένο πρώην αρχηγό του κράτους να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία.

Όμως το TSE δεν αναμένεται να μην κάνει δεκτή την υποψηφιότητα του Λούλα, καθώς ο νόμος απαιτεί λευκό ποινικό μητρώο για τους υποψήφιους. Η απόφασή θα ανακοινωθεί ως τις 17η Σεπτεμβρίου και αν ο Λούλα δεν είναι υποψήφιος, το PT θα προτείνει ως πρόεδρο, τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Λούλα και πρώην δήμαρχο στην πόλη Σάου Πάουλου, Φερνάντου Αντάτζι,

Ο Λούλα, έκανε δύο θητείες από το 2003 έως το 2010 στην προεδρία και από τον Απρίλιο εκτίει ποινή κάθειρξης 12 και πλέον ετών για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα The New York Times προχθές Τρίτη, αποδίδει τις διώξεις εναντίον του σε «πραξικόπημα της άκρας δεξιάς σε αργή κίνηση» με σκοπό να μην είναι υποψήφιος για μια τρίτη θητεία στην προεδρία και να «περιθωριοποιηθούν μόνιμα οι προοδευτικές δυνάμεις στη Βραζιλία».

Ο Λούλα μετατράπηκε από ταπεινό λούστρο σε έναν από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στην ιστορία της Βραζιλίας. Πιστώνεται ότι έβγαλε δεκάδες εκατομμύρια Βραζιλιάνους από τη φτώχεια με τα κοινωνικά προγράμματα που προώθησε κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στην προεδρία.

Οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία θα διεξαχθούν εν μέσω πολιτικής και οικονομικής κρίσης, με μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού μπλεγμένο σε μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς και την οικονομία να μην έχει ξεπεράσει την ύφεση της περιόδου 2015-2016.

Την προεδρία διεκδικούν 13 υποψήφιοι, με τον Λούλα να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 30%, 11 μονάδες περισσότερες από τον δεύτερο, τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος θεωρείται λαϊκιστής και εθνικιστής και δηλώνει θαυμαστής της στρατιωτικής δικτατορίας.

Αν κανείς υποψήφιος δεν πάρει το 50% των ψήφων, ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την 28η Οκτωβρίου.