Πολιτικό παζάρι Ιταλίας - Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάνω στη γέφυρα Μοράντι - Free Sunday
Πολιτικό παζάρι Ιταλίας - Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάνω στη γέφυρα Μοράντι

Πολιτικό παζάρι Ιταλίας - Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάνω στη γέφυρα Μοράντι

Περισσότερα από 660 άτομα, έχουν απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας, από τα σπίτια τους κοντά στη γέφυρα Μοράντι που κατέρρευσε και δεν μπορούν καν να τα επισκεφθούν για να πάρουν είδη πρώτης ανάγκης καθώς οι αρχές έχουν εκκενώσει την περιοχή και τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν αγνοούμενους.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, μια γιγάντια στήλη στήριξης της γέφυρας, που εφάπτεται αρκετών πολυκατοικιών, έχει ήδη παρουσιάσει σημαντική βύθιση και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή.

Οι περισσότεροι φιλοξενούνται προσωρινά σε ξενοδοχεία. Αρκετοί όμως μετακινούνται διαρκώς λόγω της υψηλής τουριστικής περιόδου, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία να είναι μεγαλύτερη.

Κάποιοι από τους πληγέντες διανυκτερεύουν σε δημοτικά κτίρια. Εκεί υπάρχει διαθέσιμη και υπηρεσία ψυχολογικής στήριξης.

Η ιταλική κυβέρνηση καταλογίζει στην εταιρία Atlantia, που είχε την ευθύνη για την συντήρηση της γέφυρας, την ευθύνη για την κατάρρευση της και ξεκίνησε τη διαδικασία ανάκλησης της ανάθεσης, την οποία η εταιρεία χαρακτήρισε πρόωρη και «χωρίς καμία εξακρίβωση των υλικών αιτιών του ατυχήματος».

Η εταιρεία είπε ότι θα ζητήσει αποζημίωση εάν ανακληθεί η παραχώρηση των δικαιωμάτων διαχείρισης και θα συνεχίσει να στηρίζει θυγατρική εταιρεία Autostrade, που εχει την διαχείριση των αυτοκινητδρόμων, «με στόχο την προστασία των συμφερόντων των μετόχων της και των ομολογιούχων της».

Η Atlantia υποστηρίζει ότι ξόδεψε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο σε έργα αναβάθμισης και συντήρησης μεταξύ 2012 και 2017 για 3000 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Ιταλία ξοδεύει περισσότερα για την επισκευή παλιών δρόμων παρά για την κατασκευή νέων καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι δαπάνες για νέα έργα και έργα συντήρησης μειώθηκαν μεταξύ 2008 και 2015 κατά 58%.

Χθες η μετοχή της εταιρείας, η διαπραγμάτευση της οποίας είχε ανασταλεί επί δύο ημέρες μετά την κατάρρευση, σημείωσε πρώτη 23,5%.

Απαντώντας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα της ιταλικής κυβέρνησης να της δοθεί δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αναβαθμίσει τις παλιές υποδομές της χώρας, υπενθύμισε ότι εδώ και καιρό προτρέπει τις ιταλικές κυβερνήσεις να θέσει ως προτεραιότητα τις σχετικές δαπάνες και επικαλέστηκε ότι ενέκρινε τον Απρίλιο ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους, περιλαμβανομένης της περιοχής της Γένοβας.

Η Ιταλία πρόκειται επίσης να λάβει σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια της περιόδου 2014- 2020 για να επενδύσει σε υποδομές δικτύων, όπως δρόμους και σιδηροδρόμους, πρόσθεσε η Επιτροπή.