Πρόωρη αποδέσμευση των χρημάτων από το ΔΝΤ ζητάει η Αργεντινή - Free Sunday
Πρόωρη αποδέσμευση των χρημάτων από το ΔΝΤ ζητάει η Αργεντινή

Πρόωρη αποδέσμευση των χρημάτων από το ΔΝΤ ζητάει η Αργεντινή

Πρόωρη αποδέσμευση της χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζητά η Αργεντινή, καθώς η χώρας καταβάλλει προσπάθειες για να ξεπεράσει τα προβλήματα της αποδυναμωμένης οικονομίας της.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ότι η χώρα ζητάει την πρόωρη αποδέσμευση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ύψους 50 δισ. δολ. που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο με το ΔΝΤ. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την stand-by συμφωνία που προέβλεπε τα εξής: Από τα 50 δισ. δολ., θα εκταμιευόταν άμεσα μία δόση ύψους 15 δισ. δολ. και τα υπόλοιπα 35 δισ. δολ. θα λειτουργούσαν ως μια προληπτική πιστωτική γραμμή, θα χρησιμοποιούνταν δηλαδή σε περίπτωση που η Αργεντινή τα χρειαζόταν.

Οι επενδυτές ανησυχούν και πάλι για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, ενώ καλλιεργούνται φόβοι και για ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης στι αναδυόμενες αγορές. 

Το πέσο Αργεντινής «κατέρρευσε» σήμερα, υποχωρώντας κατά 6% έναντι του δολαρίου και φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά. Στο σύνολο του 2018, το νόμισμα έχει χάσει περισσότεραο από το 43,5% της αξίας του.