Κουρτς: Ορόσημο η συμφωνία των Πρεσπών - Free Sunday
Κουρτς: Ορόσημο η συμφωνία των Πρεσπών

Κουρτς: Ορόσημο η συμφωνία των Πρεσπών

Την πεποίθησή του πως «η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ορόσημο και θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή», εξέφρασε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, του υποσχέθηκε την πλήρη υποστήριξη του για τη επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για το όνομα, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα από την αυστριακή καγκελαρία στην Βιέννη.

Ταυτόχρονα, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, εξέφρασε την ελπίδα πως στο επικείμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ θα υπάρξει μία «έντονη συμμετοχή» και μία «θετική έκβαση», η οποία, όπως σημείωσε, θα ενίσχυε την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας και θα αποτελούσε «ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της Ευρώπης».

Ο ίδιος υποστήριξε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση, γεωγραφικά είναι πλήρης μετά από την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «θέλουμε να δούμε τη «Μακεδονία» στην ΕΕ».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς απεύθυνε, όπως είπε, έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις συζητήσεις για την επίλυση της διαφοράς στο ονοματολογικό με την Ελλάδα. Ανέφερε σχετικά πως θα είχε επί τούτου συνομιλίες στα Σκόπια με την αντιπολίτευση, κυρίως με το κόμμα VMRO-DPMNE, στο οποίο, θα μετέφερε, όπως παρατήρησε, «το ίδιο μήνυμα», όπως και στην κυβέρνηση, ζητώντας από αυτό «έναν εποικοδομητικό ρόλο στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως υπουργός Εξωτερικών, τότε, της Αυστρίας, είχε γίνει στόχος έντονης κριτικής για τη συμμετοχή του, ενόψει των πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο του 2016, στον προεκλογικό αγώνα του αρχηγού του VMRO-DPMNE και μετέπειτα πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νυν πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο Αυστριακός καγκελάριος δεν παρέλειψε να επαινέσει τη χώρα για τη «σημαντική συμβολή της στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης», υπογραμμίζοντας πως «η Μακεδονία ήταν και παραμένει παίχτης-κλειδί στο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων».