Οριακό προβάδισμα της κεντροαριστεράς και μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς στη Σουηδία - Free Sunday
Οριακό προβάδισμα της κεντροαριστεράς και μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς στη Σουηδία

Οριακό προβάδισμα της κεντροαριστεράς και μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς στη Σουηδία

Οριακό προβάδισμα μιας έδρας έχει ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς από το συνασπισμό της κεντροδεξιάς μετά από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Σουηδία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών που ήλθαν στην πρώτη θέση με 28,4%, Στέφαν Λεβέν, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα των εκλογών και απέρριψε το αίτημα της κεντροδεξιάς να παραιτηθεί ενώ αρνήθηκε κάθε συνεργασία με την ακροδεξιά.

«Φυσικά είμαι απογοητευμένος επειδή ένα κόμμα που έχει ρίζες στο ναζισμό μπορεί να κερδίσει τόση δύναμη στην εποχή μας», δήλωσε ο Λέβεν για την άνοδο πέντε μονάδων που είχε το αντιμεταναστευτικό κόμμα, των Σουηδών Δημοκρατών, που ήλθε στη δεύτερη θέση με 17,6%,

Ο ηγέτης του κόμματος, Τζίμι Άκεσον, που ήλθε στη δεύτερη θέση με 17,6%, με άνοδο πέντε μονάδων, δηλώνει έτοιμος να συνομιλήσει με τα άλλα κόμματα και ειδικά με τους Μετριοπαθείς.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική των άλλων κομμάτων είναι να μας αποκλείσουν από κάθε επιρροή. Προσκαλώ τον Ούλφ Κριστερσόν να συζητήσει μαζί μου για το πώς θα κυβερν ήσουμε αυτή τη χώρα στο μέλλον», είπε ο Άκεσον.