Κυρώσεις στην Ουγγαρία επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση - Free Sunday
Κυρώσεις στην Ουγγαρία επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Κυρώσεις στην Ουγγαρία επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Τις διαδικασίες εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 7, της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο προβλέπει κυρώσεις ακόμα και αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο της ΕΕ, κίνησε εναντίον της Ουγγαρίας, σήμερα Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 448 ψήφους υπέρ, στη συνεδρίαση της ολομέλειας στο Στρασβούργο. 

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ από τον ίδιον και στελέχη της κυβέρνησης του -από ευρωπαϊκά κονδύλια και αντιστοιχούν στο 4,4% του ΑΕΠ της χώρας του.

Απαντώντας χθες από το βήμα του σώματος στις κατηγορίες, ο κ.Όρμπαν, απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων και υποστήριξε ότι η ΕΕ τον «τιμωρεί» για την άρνησή του να δεχθεί πρόσφυγες.

Η τοποθέτηση του κ.Όρμπαν απερρίφθη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει ο ίδιος και συγκεκριμένα τόσο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, όσο και από τον Καγκελάριο της Αυστρίας Ζεμπάστιαν Κουρτς η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ και υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής, Μάνφερντ Βέμπερ, στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωβουλευτές του κόμματός του να υπερψηφίσουν την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 κατά της κυβέρνησης Όρμπαν.

Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους Φιλελευθέρους Δημοκράτες, τους Σοσιαλδημοκράτες, την Αριστερά και τους Πράσινους, είχαν εξ αρχής ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία.

Χωρίς το ΕΛΚ ο Βίκτορ Όρμπαν στηριζόταν μόνο στις ψήφους των αντιευρωπαϊκών μελών του ΕΚ, είτε προέρχονται από την πολιτική αρένα της Μαρίν Λεπεν, είτε του Νάιτζελ Φαράζ, είτε της Χρυσής Αυγής και του Ζαν - Λικ Μελανσόν και τελικά την πρόταση καταψήφισαν 197 ευρωβουλευτές. 

Οι κυρώσεις του άρθρου 7 έχουν εφαρμοστεί μια φορά ακόμη σε βάρος της Πολωνίας.