Υπερήφανος «Μακεδόνας» με γλώσσα και ταυτότητα δήλωσε ο Ζάεφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Free Sunday
Υπερήφανος «Μακεδόνας» με γλώσσα και ταυτότητα δήλωσε ο Ζάεφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Υπερήφανος «Μακεδόνας» με γλώσσα και ταυτότητα δήλωσε ο Ζάεφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τον ενθουσιασμό του για τη συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο: «Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας όπου αναγνωρίζεται η εθνικότητα και η γλώσσα» είπε το μεσημέρι της Πέμπτης στην πρώτη τέτοιου ύφους ομιλία πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στην Ευρωβουλή. «Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας μου απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη γλώσσα του. Σε αυτόν τον χώρο που είναι το σπίτι όπου ανήκουμε, το σπίτι της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο ίδιος, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία των Πρεσπών εν όψει και του δημοψηφίσματος της 3οης Σεπτεμβρίου, διαβεβαίωσε το ακροατήριό του: «Είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί στη χώρα μας καταπληκτική και δεν πρόκειται να την χάσουμε». «Ο λαός της χώρας μου έχει ένα να αντιμετωπίσει ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Έχουμε λάβει μεγάλη ενθάρρυνση από εσάς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για αυτήν τη συμφωνία», είπε. Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε δημοσίως τον Αλέξη Τσίπρα επειδή, όπως είπε χαρακτηριστικά, «τις παρανοήσεις που είχαμε με την Ελληνική Δημοκρατία τις μετατρέψαμε σε συνεργασία». «Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά και οι δύο καταφέραμε πάρα πολλά προς όφελος των κρατών παραμερίσαμε ένα εμπόδιο που βρισκόταν εκεί 25 χρόνια, βελτιώνουμε τη συνεργασία, την ασφάλεια και την οικονομία και προασπίζουμε τα στοιχεία που μας καθορίζουν», παρατήρησε, για να συμπληρώσει: 

«Είναι μια συμβιβαστική συμφωνία για να φύγουμε από το παρελθόν και να πάμε μπροστά με το μεγάλο βήμα». Αναφερόμενος στη διερεύνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ενσωμάτωση των κρατών των δυτικών Βαλκανίων, ο Ζαεφ είπε ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει και την περιοχή, αλλά και συνολικά την Ευρώπη. «Η Ευρώπη δεν είναι απλώς μια οικονομική ένωση. Η Ευρώπη είναι το κράτος δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, η ανοιχτή κοινωνία και ο σεβασμός στην κοινωνίας των πολιτών. Μακεδόνες, Αλβανοί, Βλάχοι, τουρκογενείς και όσοι ζουν στη χώρα μου επιθυμούν διακαώς την ένταξη στην Ένωση. Πάνω από το 75% του πληθυσμού υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ. Νιώθουν Ευρωπαίοι, ανήκουν στην Ευρώπη».