Ισραήλ, Γαλλία και ΗΠΑ διαψεύδουν εμπλοκή στην εξαφάνιση ρωσικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου - Free Sunday
Ισραήλ, Γαλλία και ΗΠΑ διαψεύδουν εμπλοκή στην εξαφάνιση ρωσικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου

Ισραήλ, Γαλλία και ΗΠΑ διαψεύδουν εμπλοκή στην εξαφάνιση ρωσικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου

Σε διάψευση κάθε εμπλοκής στην εξαφάνιση ενός ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους Ιλιούσιν Il-20 με 14μελές πλήρωμα, το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ πάνω από τη Μεσόγειο, κοντά στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ της Συρίας, προχώρησε η Γαλλία.

Την εξαφάνιση είχε ανακοινώσει την εξαφάνιση σήμερα Τρίτη το πρωί αξιωματούχος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας σύμφωνα με τον οποίο «την 17η Σεπτεμβρίου, περί τις 23:00 ώρα Μόσχας, η επικοινωνία με το πλήρωμα ενός ρωσικού αεροσκάφους Il-20 χάθηκε πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς το αεροσκάφος επέστρεφε στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ, σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τις ακτές της Συρίας», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε κατά λάθος από πυρά συστοιχίας της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε, επικαλούμενο τον αξιωματούχο, ότι το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την ώρα που μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον στόχων στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας,

«Ταυτόχρονα, ρωσικά ραντάρ εντόπισαν εκτοξεύσεις πυραύλων από τη γαλλική φρεγάτα Auvergne, η οποία βρισκόταν στην περιοχή», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ διέταξε να γίνει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων TASS και Sputnik.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, εξήγησε πως η υπόθεση που κάνει η αμερικανική κυβέρνηση είναι πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα έριξε κατά λάθος το ρωσικό αεροσκάφος στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει πυραύλους που είχαν εκτοξεύσει ισραηλινά αεροσκάφη.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

«Δεν σχολιάζουμε αναφορές ή δημοσιεύματα στο εξωτερικό», περιορίστηκε να πει μια εκπρόσωπος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.