Ο Κιμ δέχτηκε αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας - Free Sunday
Ο Κιμ δέχτηκε αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

Ο Κιμ δέχτηκε αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

 

Συναρπαστική χαρακτήρισε την απόφαση της Βόρειας Κορέας να κλείσει το κύριο πεδίο βαλλιστικών δοκιμών του Βορρά με απώτερο σκοπό την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, η οποία ανακοινώθηκε μετά από τη σύνοδο κορυφής του νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζέι-ιν και τον βορειοκορεάτη Κιμ Γιόνγκ-ουν.

Όπως ανακοίνωσε ο Μουν, η Βόρεια Κορέα «δέχθηκε να κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων με την παρουσία ειδικών των εθνών που τα αφορά».

Ο Κιμ προανήγγειλε ότι θα επισκεφθεί τη Σεούλ «στο εγγύς μέλλον», στην πρώτη επίσκεψη αρχηγού του κράτους της Βόρειας Κορέας στη νοτιοκορεάτικη πρωτεύουσα αφότου η χερσόνησος χωρίστηκε στα δύο.Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε διατεθειμένος, πέρα από το κλείσιμο των εγκαταστάσεών της για την ανάπτυξη και τις δοκιμές πυραύλων, να κλείσει το πυρηνικό της εργοστάσιο στη Γιονγκμπιόν, εάν οι ΗΠΑ κάνουν κινήσεις ανταπόδοσης της καλής θέλησης που επιδεικνύει.

Οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν ότι η χερσόνησος πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή όπου θα επικρατεί «η ειρήνη», και δεν θα υπάρχουν «πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές», τόνισε ακόμη ο Μουν.