Τα Σκόπια επεξεργάζονται σενάρια αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία στο δημοψήφισμα - Free Sunday
Τα Σκόπια επεξεργάζονται σενάρια αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία στο δημοψήφισμα

Τα Σκόπια επεξεργάζονται σενάρια αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία στο δημοψήφισμα

Σε προσπάθεια απεξάρτησης της συμφωνία των Πρεσπών από τι δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου , προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Ντιμιτρόφ, την ίδια ώρα που ο πρωθυπιυργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία σε όλη την χ΄βρα

«Το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης», είπε ο Ντιμιτρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε την προσφυγή στην λαϊκή ψήφο, «δυνατότητα κι όχι αναγκαιότητα» ενώ επικαλέστηκε συνταγματολόγους οι οποίοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση που δεν κυρωθεί στο δημοψήφισμα, η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή.

Ο κ. Ντιμιτρόφ παραδέχτηκε ότι τυχόν νίκη στο δημοψήφισμα θα έδινε ώθηση στην προσπάθεια για συγκέντρωση της πλειοψηφίας των 2/3 που είναι απαραίτητη για την συνταγματική αναθεώρηση.«Δυστυχώς τόσο σε εμάς όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να επιλύσουν πραγματικά τη σύγκρουση. Και στις δυο χώρες υπάρχουν πολιτικοί που έχτισαν τις καριέρες τους τροφοδοτώντας το ονοματολογικό», προσέθεσε.Οι νεότερες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως το «Ναι» προηγείται, όμως η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνηση είναι η συμμετοχή, η οποία θα πρέπει να υπερβεί το 50% ώστε η ψηφοφορία να είναι έγκυρη.

Ο κ. Ντιμιτρόφ απέδωσε το ενδεχόμενο χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες στους «ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους», τονίζοντας ότι από τους 1,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους οι 300.000 έως 400.000 έχουν μεταναστεύσει, άρα σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της πΓΔΜ, η πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται».Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα, ο κ. Ντιμιτρόφ αναφέρει ότι «δεν αποτελεί μυστικό ότι οι Ρώσοι δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με την προσέγγισή μας στο ΝΑΤΟ. Αλλά λέω πάντα σε ρώσους διπλωμάτες: το μακεδονικό κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη το 1993 με ομοφωνία ψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Διαθέτουμε ισχυρή στήριξη ως προς αυτό που ξεπερνά το 70%».

Την ίδια ώρα ο κ.Ζάεφ εμφανίζεται Ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η συμφωνία των Πρεσπών, αναγνωρίζει «μακεδονική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα». .

«Είναι σημαντικό γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε τη "Μακεδονία" μας για τους επόμενους αιώνες», είπε ο κ.Ζάεφ σε προεκλογική εκδήλωση στο Γεβγελή, καλώντας τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν ΝΑΙ στις κάλπες την επόμενη Κυριακή.

«Φτάσαμε σε μια συμφωνία αλλά ξέραμε τι έπρεπε να διαφυλάξουμε, τη γλώσσα και την ταυτότητα. Και η Ελλάδα τα αναγνώρισε αυτά. Υπάρχει μακεδονική γλώσσα στη συμφωνία. Αναγνωρίζω τη δυσφορία με τις γεωγραφικές αναφορές αλλά ξέρω και τα οφέλη από τη συμφωνία» είπε ο κ. Ζάεφ.

«Είμαστε Μακεδόνες με μακεδονική γλώσσα. Η μακεδονική γλώσσα είναι πλούσια σε διαλέκτους και γι' αυτό αξίζει να ενταχθεί στις γλώσσες της ΕΕ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.«Έχουμε ένα κράτος που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο στο οποίο ομιλείται η μακεδονική γλώσσα που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο. Πετύχαμε τους στόχους των πατέρων και των παππούδων μας» πρόσθεσε ο Ζάεφ.