Επίθεση χάκερ στο Facebook: Παραβιάστηκαν τουλάχιστον 50 εκατ. λογαριασμοί χρηστών - Free Sunday
Επίθεση χάκερ στο Facebook: Παραβιάστηκαν τουλάχιστον 50 εκατ. λογαριασμοί χρηστών

Επίθεση χάκερ στο Facebook: Παραβιάστηκαν τουλάχιστον 50 εκατ. λογαριασμοί χρηστών

Πλήρη πρόσβαση στα προφίλ σχεδόν 50 εκατομμυρίων χρηστών, απέκτησαν χάκερ οι οποίοι παραβίασαν το δίκτυο του Facebook όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η εταιρεία ενώ παραδέχεται ότι δεν έχει ακόμα πλήρη εικόνα της κατάστασης. 

Όταν η κυβερνοεπίθεση έγινε αντιληπτή αμέσως ενεργοποιήθηκε το σύστημα, ωστόσο οι χάκερ είχαν ήδη προλάβει να παραβιάσουν εκατομμύρια λογαριασμούς. Το πρόβλημα που προέκυψε διορθώθηκε, ενώ το Facebook κατέφυγε σε νομική υπηρεσία, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες και να αποδοθούν ευθύνες. 

Η εταιρεία ανέφερε ότι οι επιτιθέμενοι αξιοποίησαν κενό ασφάλειας στον κώδικα του Facebook το οποίο έκτοτε διορθώθηκε, ενώ το Facebook κατέφυγε σε νομική υπηρεσία, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες και να αποδοθούν ευθύνες.

Η επίθεση έρχεται την ώρα που το Facebook συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις για την κατάχρηση των υπηρεσιών σε εκστρατείες παραπληροφόρησης στις αμερικανικές εκλογές του 2016, η οποίες αποδίδονται στη Ρωσία.

Η εταιρεία είναι εξάλλου το αντικείμενο αρκετών ομοσπονδιακών ερευνών για τον τρόπο με τον οποίο επέτρεπε σε τρίτους να αποκτούν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών, ενώ η αμερικανική επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά τη σχέση του Facebook με την Cambridge Analytica, την αμαρτωλή εταιρεία που συνέλεγε δεδομένα των χρηστών προκειμένου να τους στέλνει εξατομικευμένα μηνύματα, τα οποία δυσφημούσαν την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και στήριζαν τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ.

Στον απόηχο των αποκαλύψεων το Facebook είδε τη βάση των χρηστών του να συρρικνώνεται.