Για διαφθορά ερευνάται στην Κίνα ο πρώην αρχηγός της Interpol - Free Sunday
Για διαφθορά ερευνάται στην Κίνα ο πρώην αρχηγός της Interpol

Για διαφθορά ερευνάται στην Κίνα ο πρώην αρχηγός της Interpol

Ύποπτος για υπόθεση δωροδοκίας είναι ο πρώην αρχηγός της Ιντερπόλ Μενγκ Χονγκουέι, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας λίγες ώρες μετά την επίσημη επιβεβαίωση ότι κρατείται στην Κίνα

 «Η έρευνα κατά του Μενγκ Χόνγκγουέι για υποθέσεις δωροδοκίας και παραβίαση του σχετικού νόμου είναι απόλυτα σωστή και εξαιρετικά σοφή»  αναφέρει το κινεζικό υπουργείο, αφού προηγουμένως η Ιντερπόλ είχε ανακοινώσει την παραίτηση του Χονγκγουέι προσθέτοντας ότι παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή της «για τη διασφάλιση των συνόρων, την προστασία των πολιτών, την πρόληψη και διερεύνηση του εγκλήματος και την ενθάρρυνση της παγκόσμιας αστυνομικής συνεργασίας».


Ο Μενγκ Χονγκγουέι είχε εξαφανιστεί από τις 25 Σεπτεμβρίου, που έφυγε από τη Λυών, που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Ιντερπόλ με προορισμό την πατρίδα του την Κίνα. Η σύζυγος του κατήγγειλε την εξαφάνισή του στις αρχές και αμέσως τέθηκε υπό αστυνομική προστασία, καθώς εναντίον της είχαν υπάρξει απειλές ενώ απηύθυνε έκκληση προς τη Διεθνή Κοινότητα, λέγοντας ότι κινδυνεύει. Με φωνή που έτρεμε και προσπαθώντας να πνίξει τα δάκρυά της, η Γκρέις Μένγκ μίλησε με την πλάτη στην κάμερα για λόγους ασφαλείας, ενώ αρνήθηκε να φωτογραφηθεί.

Σύμφωνα με την κ.Μενγκ ο σύζυγός της στις 25 Σεπτεμβρίου της έστειλε ένα πρώτο μήνυμα μέσω μιας εφαρμογής στο οποίο της έγραφε: «Να περιμένεις την κλήση μου» και λίγο αργότερα, της έστειλε ένα δεύτερο μήνυμα, το οποίο περιείχε ένα μαχαίρι σε emoticon που δήλωνε ότι βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου. «Δεν είμαι σίγουρη από ποιον προήλθε», είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Αυτή η υπόθεση αφορά την διεθνή κοινότητα» είπε διαβάζοντας τη δήλωσή της στα αγγλικά και τα κινεζικά.