Έχει ο Ζάεφ τους 80 για την συνταγματική αναθεώρηση; - Free Sunday
Έχει ο Ζάεφ τους 80 για την συνταγματική αναθεώρηση;

Έχει ο Ζάεφ τους 80 για την συνταγματική αναθεώρηση;

Άγνωστο παραμένει λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στη βουλή των Σκοπίων για τη συνταγματική αναθεώρηση το κατά πόσο, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει εξασφαλίσει 80 ψήφους, δηλαδή την πλειοψηφία των 2/3 που είναι απαραίτητη.

Ο κ.Ζάεφ διέψευσε χθες ότι έχει δεδομένες 82 ψήφους ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην άρση των διώξεων κατά της αντιπολίτευσης, αν ψηφίσουν υπέρ της αναθεώρησης.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι δυτικές πιέσεις στην αντιπολίτευση ενώ στέλεχος του ΝΑΤΟ που μίλησε στην εφημερίδα «Nezavisen Vesnik», ενίσχυσε το δίλημμα:

«Δεν είναι δική μας δουλειά να συμμετάσχουμε στις εσωτερικές συζητήσεις. Εάν οι άνθρωποι πουν ότι δεν θέλουν τη συμφωνία των Πρεσπών, τότε εμείς θα αποδεχτούμε αυτή την απόφαση. Οι μέρες κυλούν και εμείς δεν έχουμε όλον τον χρόνο του κόσμου. Βλέπουμε τι είναι καλύτερο για το μέλλον της χώρας. Δεν βλέπουμε άλλον δρόμο. Δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να εικάζουμε τι θα κάνει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Ξέρουμε, όμως, ότι αυτή είναι μια συμφωνία που την περιμέναμε εδώ και 25 χρόνια και οι μεγάλες αλλαγές στα Βαλκάνια δεν γίνονται εύκολα», δήλωσε.

Χθες, πρώτη μέρα της συζήτησης επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του Συντάγματος, ο κ.Ζάεφ κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η θέληση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά», είπε.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί αν η ψηφοφορία θα είναι μυστική, γεγονός που διευκολύνει κάποιους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής. Στην περίπτωση που η πρόταση υπερψηφιστεί, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην κατάρτιση σχεδίων για την κατ’ άρθρο ψήφιση των τεσσάρων τροποποιήσεων. Εάν, όμως, κερδίσει την πρώτη ψηφοφορία θα σημαίνει ότι θα κερδίσει και τις επόμενες.

Η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας, θα έλθει στην Αθήνα, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια.