Ζάεφ: Το όνομα της Μακεδονίας δεν αλλάζει, απλά συμπληρώνεται - Free Sunday
Ζάεφ: Το όνομα της Μακεδονίας δεν αλλάζει, απλά συμπληρώνεται

Ζάεφ: Το όνομα της Μακεδονίας δεν αλλάζει, απλά συμπληρώνεται

«Το όνομα της χώρας δεν αλλάζει, απλά μόνο συμπληρώνεται. Σχετικά με το ονοματολογικό και την συμφωνία με την Ελλάδα, αποφασίσαμε να ζητήσουμε εξουσιοδότηση και να ρωτήσουμε τον λαό».

Αυτό ανέφερε μιλώντας στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

«Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να ασκήσω πίεση σε θεσμούς η σε δικαστήρια» δήλωσε επίσης ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, απαντώντας σε βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος VMRO, που ζήτησε οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν το μέλλον της χώρας.

Συνεχίζεται, για δεύτερη ημέρα σήμερα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, βάσει των προβλεπόμενων στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας και της σημερινής δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε καμία μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

Μοναδική "διαφοροποίηση" θεωρείται η περίπτωση του ανεξάρτητου βουλευτή Φέριντ Μούχιτς, ο οποίος έχει εκλεγεί βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, που δήλωσε χθες ότι θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο Φέριντ Μούχιτς ήταν ο μοναδικός βουλευτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που δεν είχε ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ τον Ιούνιο και το προηγούμενο διάστημα είχαν εκφραστεί αμφιβολίες και ερωτηματικά για την στάση που θα τηρήσει σε σχέση με την συνταγματική τροποποίηση.

Πλέον, με τον Φέριντ Μούχιτς να έχει ξεκαθαρίσει την στάση του, οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται πλέον σε 72, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).