Σκόπια: Οι βουλευτές του VMRO αποχώρησαν από τη συζήτηση στη Βουλή - Free Sunday
Σκόπια: Οι βουλευτές του VMRO αποχώρησαν από τη συζήτηση στη Βουλή

Σκόπια: Οι βουλευτές του VMRO αποχώρησαν από τη συζήτηση στη Βουλή

Την απόφαση να αποχωρήσει από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου όπου διεξάγεται εδώ και τρεις μέρες η συζήτηση επί της πρότασης για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ έλαβε πριν από λίγη ώρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του VMRO.

Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση καθώς απορρίπτουν την πρόταση να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας πως δεν θα ψηφίσουν υπέρ.

«Η κοινοβουλευτική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές για τη Συμφωνία των Πρεσπών που έχει απορριφθεί από το λαό με το δημοψήφισμα», αναφέρει η ανακοίνωση. Είχε προηγηθεί άλλωστε δήλωση του αρχηγού τους, Χρίστιαν Μίτσοσκι ότι «η Συμφωνία είναι νεκρή». Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι απάντησε στην επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που καλούσε το κόμμα του να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για το όνομα.

Ο πρόεδρος του VMRO κάνει λόγο για μία απαράδεκτη συμφωνία για το κόμμα του και για την πλειοψηφία των πολιτών, όπως καταγράφηκε στο δημοψήφισμα. Ευχαριστεί τον Γουές Μίτσελ, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, για την υποστήριξη προς τη χώρα του και ελπίζει ότι σύντομα η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. «ως ένα περήφανο και αξιοπρεπές κράτος και όχι ως μία ταπεινωμένη χώρα». 

Οι βουλευτές του VMRO ζητούν πλέον να προχωρήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας και καλούν τους βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού SDSM να ολοκληρώσουν τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Η συζήτηση διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Παρασκευή.