Η Τουρκία αγόρασε δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο για γεωτρήσεις μεγάλου βάθους - Free Sunday
Η Τουρκία αγόρασε δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο για γεωτρήσεις μεγάλου βάθους

Η Τουρκία αγόρασε δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο για γεωτρήσεις μεγάλου βάθους

Η Golden Close Maritime Corp. ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη την πώληση του γεωτρύπανο Deepsea Metro I, ενώ ήδη ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία δημοσιεύει και σχετικές πληροφορίες.

Το γεωτρύπανο το οποίο κατασκευάστηκε από την Hyundai Heavy Industries και βρίσκεται υπό την διαχείριση της Odfjell Drilling, ευρισκόμενο όμως καθηλωμένο στην  Μαλαισία από το 2017, καθώς δεν είχε καταφέρει να προβεί σε γεώτρηση εξαιτίας της βίαιης παρεμπόδισης από τις Αρχές του Βιετνάμ, προβάλοντας τον ισχυρισμό ότι ο χώρος της γεώτρησης βρίσκεται εντός αμφισβητούμενων υδάτων.

Σύμφωνα με το SigmaLive, το οποίο επικαλείται την ιστοσελίδα offshore Energy Today ως πιθανότερος αγοραστής του πλωτού γεωτρύπανου προβάλλει η τουρκική κρατική εταιρεία TPAO.

Παράλληλα, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία, συγκεκριμένα, η εφημερίδα Yeni Safak  ήδη επιβεβαιώνει την αγορά του γεωτρύπανου έναντι 262.5 εκατομμυρίων δολαρίων και σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η αγορά αυτή αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των προγραμματισμένων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειοσο σε μεγάλα βάθη.

Η ΤPAO είχε εξάλλου αγοράσει  το 2017 το γεωτρύπανο Deepsea Metro II από την Νορβηγία, το οποίο και μετονόμασε, φέροντας πλέον το εμβληματικό όνομα «Πορθητής» (Fatih) και σύμφωνα με τις επίσημες πλέον ανακοινώσεις πρόκειται την Δευτέρα 29/10 να το στείλει στον στόχο «Alania-1» στα νότια παράλια της Τουρκίας, στα ανοιχτά της Αττάλειας.