H Μέρκελ παίρνει μαζί της τους επικεφαλής των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού - Free Sunday
H Μέρκελ παίρνει μαζί της τους επικεφαλής των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού

H Μέρκελ παίρνει μαζί της τους επικεφαλής των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού

Αλλαγή ηγεσίας στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο επιθυμεί η πλειοψηφία των Γερμανών, δημοσκόπηση της εφημερίδας «Bild», μετά την ανακοίνωση της καγκελαρίου Μέρκελ ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει ανανέωση της θητείας της στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών.

Το 51,3% θεωρεί ότι η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αντρέα Νάλες πρέπει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος ενώ το 22,5% επιθυμεί την παραμονή της ενώ το 61% πιστεύει ότι ο ηγέτης των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ πρέπει να αποχωρήσει από την αρχηγία και το 22,9% να παραμείνει.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Bild, ο 63χρονος πρώην επικεφαλής της Κ.Ο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Φρίντριχ Μερτς θεωρείται ο πιο κατάλληλος για να διαδεχτεί τη Μέρκελ στην ηγεσία του CDU.

Ο κ.Μέρτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, είπε ότι θα προσπαθήσει να δώσει νέα πνοή στο κόμμα και να εδραιώσει στενούς δεσμούς με τις δυτικές δημοκρατίες αλλά η «Wall Street Journal» επεσήμανε ότι δεν θα πιέσει για ριζική ανατροπή των σημερινών πολιτικών.

Ο Μερτς υπογράμμισε ότι αυτό που θέλει να φέρει στο κόμμα είναι ανανέωση και όχι επανάσταση. Ωστόσο, για την εφημερίδα «Die Welt», με την αποχώρηση της Μέρκελ από το τιμόνι του κόμματος, οι προσδοκίες των Γερμανών είναι υψηλές, αν και δεν υπάρχει επαναστάτης ούτε «Μεσσίας».

Από την πλευρά της, η γερμανική Οργάνωση Διαφάνειας κατά της Διαφθοράς εκφράζει τις επιφυλάξεις της για την υποψηφιότητα του Μερτς αναφερόμενη στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

«Ο Φρίντριχ Μερτς θα πρέπει να εξηγήσει στα μέλη του CDU πώς θέλει να χρησιμοποιήσει την επιχειρηματική του εμπειρία. Κατείχε διάφορες θέσεις στο τομέα της εταιρικής ευθύνης και ήταν στο εποπτικό συμβούλιο της ιδιωτικής τράπεζας HSBC στη Γερμανία», τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Εντα Μίλερ και πρόσθεσε: «Πρέπει να δείξει πώς θέλει να χρησιμοποιήσει αυτές τις εμπειρίες σε μία πολιτική προσανατολισμένη στην κοινωνική πρόνοια».


Ο άλλος υποψήφιος, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» καταλόγισε την καγκελάριο την ευθύνη για τα ταπεινωτικά ποσοστά της Βαυαρίας και της Έσσης.