Υπόθεση Μιούλερ: Ψέματα, σεξ και λάσπη - Free Sunday
Υπόθεση Μιούλερ: Ψέματα, σεξ και λάσπη

Υπόθεση Μιούλερ: Ψέματα, σεξ και λάσπη

Στη ζώνη του λυκόφωτος μπαίνει πλέον και επισήμως η πολιτική ζωή των ΗΠΑ, έπειτα από την πιο παράξενη και απροκάλυπτη προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να πλήξουν το κύρος του Ρόμπερτ Μιούλερ, του εισαγγελικού λειτουργού που έχει αναλάβει να ρίξει φως στην υπόθεση της εμπλοκής της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016 που ανέδειξαν νέο ένοικο του Λευκού Οίκου τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το tweet που άναψε φωτιές

Όλα άρχισαν τα ξημερώματα της 30ής Οκτωβρίου, όταν ο Τζέικομπ Βολ, γνωστός συντηρητικός μπλόγκερ και συνεργάτης του Fox News, ανέβασε ένα «εμπρηστικό» tweet στον λογαριασμό του. «Δημοσιογραφικές πηγές μού λένε ότι αύριο θα “σκάσει” ένα σκανδαλώδες ρεπορτάζ για τον Μιούλερ. Θα έχει ενδιαφέρον» έγραψε ο Βολ, προκαλώντας πραγματική χιονοστιβάδα αντιδράσεων από δημοσιογράφους μεγάλων αμερικανικών ΜΜΕ, οι οποίοι «έκαψαν» τη δήθεν αποκάλυψη του Βολ.
Μέσω Twitter, ο συντάκτης του Medium Σκοτ Στέντμαν αποκάλυψε ότι «πριν από δύο εβδομάδες μια γυναίκα που ισχυρίστηκε ότι είναι πρώην συνεργάτης του Μιούλερ επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε ότι την προσέγγισε άνδρας που της είπε ότι εργάζεται για άνθρωπο των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος πλήρωνε γυναίκες για να κάνουν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση».
Στην υπόθεση ενεπλάκη και το όνομα του Τζακ Μπέρκμαν, ο οποίος μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής είναι γνωστός για τη διασπορά θεωριών συνωμοσίας και ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των γυναικών που αποκάλυψαν το σχέδιο, εκπροσωπούσε άνθρωπο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο ίδιος ο Μπέρκμαν ανέβασε στο Facebook βίντεο στο οποίο ισχυριζόταν ότι ο Μιούλερ είναι αλκοολικός και ότι έχει επιτεθεί σεξουαλικά σε γυναίκες σε διάστημα 40 χρόνων, προσθέτοντας ότι ήδη έχει εντοπίσει επτά «θύματα» του εισαγγελικού λειτουργού.

«Ψάρεμα» σε θολά νερά

Με το που αποκαλύφθηκε η πλεκτάνη, μια άλλη γυναίκα, η Τζένιφερ Τάουμπ, κατήγγειλε στο Atlantic ότι μια εταιρεία πληροφοριών, οι υποτιθέμενοι εργαζόμενοι της οποίας έχουν προφίλ με… ψεύτικες φωτογραφίες στο LinkedIn, την προσέγγισε με σκοπό να την «ψαρέψει», αν είχε στο παρελθόν «επαφές» με τον Μιούλερ, και αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν και χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν. Ερευνητικό δημοσιογραφικό site, το Bellingcat, αποκάλυψε ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε λογαριασμό e-mail που «έδειχνε» κατευθείαν τον Βολ, τον τύπο που ξεκίνησε την όλη ιστορία. Μάλιστα, τηλεφωνικός αριθμός της εταιρείας ανακατηύθυνε τα τηλεφωνήματα στον τηλεφωνητή της… μητέρας του Βολ, ο οποίος, μετά τις αποκαλύψεις, μπήκε σε «λειτουργία Τραμπ», κατηγορώντας τα ΜΜΕ για… fake news και για «κυνήγι μαγισσών» (φράση που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιήσει ουκ ολίγες φορές για να περιγράψει την έρευνα του Μιούλερ), ενώ ο Μπέρκμαν συνέχισε σε γραμμή… παράνοιας, υποστηρίζοντας ότι τα «αριστερά» ΜΜΕ του επιτίθενται λόγω απόγνωσης και ότι ο Μιούλερ θα μπορούσε να καταστραφεί από τις κατηγορίες αυτές.

Έρευνα του FBI

Μπορεί η υπόθεση να μοιάζει με κακοστημένη απόπειρα ρίψης λάσπης στον Μιούλερ, ωστόσο φαίνεται ότι το πράγμα ξεπέρασε το επίπεδο της γραφικότητας και προκάλεσε την κινητοποίηση των ομοσπονδιακών αρχών. Έτσι, από το γραφείο του ειδικού εισαγγελικού λειτουργού ανακοινώθηκε ότι το FBI θα διεξαγάγει έρευνα για να καθορίσει αν κάποια πρόσωπα επιχείρησαν να συκοφαντήσουν τον Ρόμπερτ Μιούλερ ή μέλη της ερευνητικής του ομάδας πληρώνοντας γυναίκες για να τους κατηγορήσουν για σεξουαλική επίθεση. «Όταν μάθαμε, την περασμένη εβδομάδα, ότι προσφέρθηκαν χρήματα σε γυναίκες για να κάνουν ψευδείς καταγγελίες, αμέσως ζητήσαμε από το FBI να ερευνήσει την υπόθεση» είπε ο εκπρόσωπος του Μιούλερ, Πίτερ Καρ. Εδώ αξίζει ίσως να αναφερθεί ότι ο Ρόμπερτ Μιούλερ ήταν και ο ίδιος διευθυντής του FBI από το 2001 έως το 2013 και ότι διορίστηκε ως ειδικός εισαγγελικός λειτουργός για να διερευνήσει την υπόθεση της εμπλοκής της Ρωσίας στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ από την ίδια την κυβέρνηση του Τραμπ και συγκεκριμένα από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν. Μάλιστα, ο Μιούλερ είχε υπάρξει και υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης μετά την παραίτηση του Έρικ Χόλντερ, στις αρχές του 2001, ενώ ο διορισμός του ως ειδικού εισαγγελικού λειτουργού είχε χαιρετηθεί απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος.

Νεύρα και ανησυχία

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ερευνητικές ικανότητες του Μιούλερ έχουν πάψει να προκαλούν θαυμασμό στον Λευκό Οίκο και έχουν προκαλέσει τεράστιο εκνευρισμό και ανησυχία, καθώς ο πρώην διευθυντής του FBI έχει αρχίσει να πλησιάζει πολύ απειλητικά στον Τραμπ. Ήδη από την ώρα που άρχισε η έρευνα, στις 17 Μαΐου 2017, ο Μιούλερ έχει στείλει στη Δικαιοσύνη με βαρύτατες κατηγορίες τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ (ήδη καταδικάστηκε για απάτες και παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης), τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο του Τραμπ Τζορτζ Παπαντόπουλος, τον Ολλανδό δικηγόρο Άλεξ βαν ντερ Ζβάαν, δώδεκα Ρώσους χάκερ, και πλέον στην πρέσα της έρευνάς του βρίσκεται και ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, μεταξύ άλλων. Μάλιστα, πλην Βαν ντερ Ζβάαν, όλοι οι υπόλοιποι συμφώνησαν να συνεργαστούν πλήρως με τον Μιούλερ και να τον διευκολύνουν στην έρευνά του, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον έχει επεκταθεί και στο ζήτημα της παρεμπόδισης του έργου της Δικαιοσύνης. Τα νεύρα στην Ουάσινγκτον είναι τόσο τεταμένα ώστε πριν από περίπου έναν μήνα ο Ρόζενσταϊν ήταν έτοιμος να παραιτηθεί, καθώς πληροφορίες έφεραν τον Τραμπ να είναι έξαλλος μαζί του, επειδή ήταν εκείνος που διόρισε τον Μιούλερ ως επικεφαλής της έρευνας.

«Κυνήγι μαγισσών»

Μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί εντελώς εκτεθειμένος, ο Τραμπ από νωρίς άρχισε να επιτίθεται στον Μιούλερ και στην έρευνά του, την οποία χαρακτήρισε «στημένο κυνήγι μαγισσών», ενώ κάθε τόσο επιχειρεί να απαξιώσει τον Μιούλερ και την ομάδα του, είτε χαρακτηρίζοντάς τους «οπαδούς της Χίλαρι Κλίντον» είτε λέγοντας ότι μέσω της έρευνας επιχειρεί να βλάψει τους Ρεπουμπλικάνους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018, παραβλέποντας(;) ότι ο ίδιος ο Μιούλερ είναι Ρεπουμπλικάνος. Μάλιστα, εκτός του Ρόζενσταϊν, ο Τραμπ έχει εξαπολύσει δριμύτατες επιθέσεις προσωπικά κατά του –διορισμένου από τον ίδιο– υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, λέγοντας δημόσια ότι αν ήξερε ότι θα εξαιρούσε τον εαυτό του από την έρευνα, δεν θα τον έβαζε ποτέ στη θέση αυτήν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τραμπ ήδη έχει επιχειρήσει να απολύσει τον Μιούλερ, αλλά τον σταμάτησαν συνεργάτες του την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του κατά του ειδικού εισαγγελέα, κάνοντας λόγο για «απάτη» και για «οργισμένους Δημοκρατικούς», μιλώντας ακόμα και για «συνωμοσία του βαθέος κράτους» σε βάρος του. Από κει και πέρα, έχουν κυκλοφορήσει διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, για παρακολούθηση του σπιτιού του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, για «καρφιά» στην προεκλογική του καμπάνια και πολλά άλλα που αγγίζουν τα όρια της παράνοιας.

Απόγνωση

Κατά τα φαινόμενα, ο Τραμπ βρίσκεται σε κατάσταση απόγνωσης, καθώς αργά ή γρήγορα η έρευνα του Μιούλερ θα αγγίξει και τον ίδιο, αλλά και την οικογένειά του. Ο Τραμπ, μάλιστα, έχει σκεφτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει χάρη στους συνεργάτες του που ο Μιούλερ έχει παραπέμψει, αλλά και στον… εαυτό του, κάτι που, αν συμβεί, δεν θα έχει προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CBS, ερωτηθείς αν θα δεσμευτεί να αποφύγει να παρέμβει στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την εμπλοκή των ανθρώπων της προεκλογικής του καμπάνιας με τη Ρωσία, απάντησε «όχι». «Δεν δεσμεύομαι για τίποτα» είπε. «Αλλά θα σας πω, δεν έχω καμία πρόθεση να το κάνω αυτό. Νομίζω ότι είναι μια πολύ άδικη έρευνα, διότι δεν υπήρξε καμία συμπαιγνία οποιουδήποτε είδους. Δεν υπάρχει συμπαιγνία, δεν θέλω να υποσχεθώ. Γιατί πρέπει να σας δεσμευτώ; Αν υποσχεθώ, θα δεσμευτώ. Δεν χρειάζεται να σας δεσμευτώ. Αλλά δεν έχω καμία πρόθεση να το κάνω αυτό». Ένα τεράστιο πρόβλημα του Τραμπ προκύπτει από το ενδεχόμενο ο Μιούλερ να τον καλέσει για ένορκη κατάθεση. Πριν από μερικούς μήνες, μιλώντας στο Reuters, o Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε σημειώσει ότι ο προσωπικός του νομικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι τον έχει προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη ένορκη κατάθεσή του θα μπορούσε να τον αιχμαλωτίσει στην «παγίδα της ψευδορκίας». Στο πλαίσιο αυτό, ο Τραμπ αρνήθηκε να απαντήσει με κατηγορηματικό τρόπο αν θα καταθέσει, τελικά, ενώπιον του Μιούλερ και αν σκοπεύει να στερήσει από τον ειδικό εισαγγελέα την πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες.

Ο «βράχος» Μιούλερ

Η απόπειρα συκοφάντησης του Μιούλερ αναδεικνύει την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται ο Τραμπ και οι άνθρωποί του, αλλά και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει, ώστε να προσπαθούν να στήσουν σεξουαλικό σκάνδαλο σε βάρος του. Ο Μιούλερ είναι παρασημοφορημένος βετεράνος του Πολέμου του Βιετνάμ και εξαιρετικός νομικός. Μάλιστα, ως βοηθός ομοσπονδιακός εισαγγελέας συμμετείχε ενεργά σε προβεβλημένες υποθέσεις, όπως η σύλληψη του Μανουέλ Νοριέγκα, οι διώξεις για τη βόμβα στην πτήση 103 της Pan Am και η σύλληψη του μαφιόζου Τζον Γκότι. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ έχει εξάρει την αφοσίωση του Μιούλερ «στο Σύνταγμα και στο κράτος δικαίου», ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα του ζήτησε να παραμείνει διευθυντής του FBI για δύο επιπλέον χρόνια, μετά το τέλος της δεκαετούς θητείας του, παράταση που πέρασε από τη Γερουσία με 100 «ναι» και μηδέν «όχι». Επίσης, είναι παντρεμένος από το 1966 με την αγαπημένη του από το σχολείο και η προσωπική του ζωή θεωρείται από τις πλέον διάφανες για δημόσιο πρόσωπο των ΗΠΑ.