Ο Σόιμπλε στηρίζει την υποψηφιότητα Μερτς - Free Sunday
Ο Σόιμπλε στηρίζει την υποψηφιότητα Μερτς

Ο Σόιμπλε στηρίζει την υποψηφιότητα Μερτς

Την υποψηφιότητά του Φρίντριχ Μερτς φέρεται να υποστηρίζει ο πρόεδρος της βουλής και ιστορικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανιας, , με βαρύνουσα γνώμη, μετά την απόφαση της Καγκελαρίου να μην διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος..

Η πληροφορία περιέχεται σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, το περιοδικό Der Spiegel και μέχρι στιγμής δεν διαψεύσθηκε από κάποια εκ των εμπλεκόμενων πλευρών, ενώ, σύμφωνα με το Redaktionsnetzwerk Deutschland, υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μερτς είχαν εργαστεί μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός της Έσσης Ρόλαντ Κοχ, ο αντιπρόεδρος του CDU Τόμας Στρομπλ και ο Πρόεδρος του κοινοβουλευτικού κύκλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο CDU, ο Κρίστιαν Φον Στέτεν.

Το περιοδικό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο 38χρονος Γενς Σπαν, ο οποίος ήταν επί τέσσερα χρόνια υφυπουργός Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής.

Ο αντιπρόεδρος του CDU και Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ προειδοποίησε πάντως, μιλώντας στη Süddeutsche Zeitung, για τον κίνδυνο που ενέχει μια δεξιά στροφή του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι ως σημείο αναφοράς θα πρέπει να παραμείνει το κέντρο, αφού όπως τόνισε θα ήταν λάθος να αναδειχθεί και πάλι το μεταναστευτικό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα – αναφερόμενος εμμέσως στην πρώτη ήδη τοποθέτηση του κ. Σπαν στο θέμα.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Ραλφ Μπρίνκχαους, σημείωσε ότι η εκλογή αρχηγού στο Συνέδριο του Δεκεμβρίου δεν αποτελεί πρόκριμα για τον υποψήφιο Καγκελάριο.

Την ίδια ώρα οι επικριτές του «μεγάλου» συνασπισμού στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εισηγούνται το κόμμα να πρέπει να αποσυρθεί από την κυβέρνηση εφόσον υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές με τους εταίρους, π.χ. στα εργασιακά, στα θέματα της μετανάστευσης ή του ελέγχου των ενοικίων.