Η Exxon Mobil αρχίζει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Free Sunday
Η Exxon Mobil αρχίζει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Exxon Mobil αρχίζει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Στο νότιο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ μπαίνει σήμερα το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum (QP), Stena IceMax.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η πορεία του γεωτρύπανου, το οποίο εδώ και τέσσερις μέρες πλέει με κλειστό το Δορυφορικό Σύστημα Θέσης από την Κρήτη έως και την Κύπρο, ήταν χωρίς απρόοπτα.

Το γεωτρύπανο έχει δηλώσει ως τελικό προορισμό το λιμάνι της Λεμεσού, ωστόσο δεν αποκλείεται να κατευθυνθεί προς το σημείο της πρώτης γεώτρησης, στο τεμάχιο 10.

Όταν το γεωτρύπανο φθάσει στο σημείο γεώτρησης θα σταθεροποιηθεί, μέσω δορυφόρου και οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας με πιθανότερη ημερομηνία την 15η Νοεμβρίου ημέρα Τετάρτη.

Η περιοχή της γεώτρησης έχει δεσμευθεί από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) με την δημιουργία τεσσάρων ζωνών ασφάλειας.

Η πρώτη είναι η Κόκκινη Ζώνη σε απόσταση 500 μέτρων από το σημείο γεώτρησης, η Κίτρινη Ζώνη σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων, η Πορτοκαλί Ζώνη σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων και η Κίτρινη Ζώνη σε απόσταση 15 ναυτικών μιλίων. Στις τέσσερις ζώνες μέχρι και το πέρας των εργασιών, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα από θάλασσα και αέρα.

Η Exxon Mobil θα προχωρήσει σε δυο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10. Η πρώτη ξεκινά εντός των ημερών και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη θα αρχίσει σχεδόν αμέσως μετά και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου.

Το πλωτό γεωτρύπανο θα βρίσκεται σε διαρκεί επικοινωνία με το ΚΣΕΔ ενώ σε εικοσιτετράωρη βάση θα υπάρχουν σε επιφυλακή ελικόπτερα και πλοία της Δημοκρατίας, εάν και εφόσον χρειασθεί να επέμβουν, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πλήρη υποστήριξη στις ερευνητικές εργασίες.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται στη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, ο οποίος θα επισκεφθεί κι άλλες χώρες της περιοχής, όχι όμως την Τουρκία.

Τους επόμενους δέκα μήνες θα υπάρξουν κι άλλες γεωτρήσεις από δυο εταιρείες, την ΤΟΤΑΛ και την ΕΝΙ.