Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια - Free Sunday
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια

Να παραιτηθεί η κυβέρνηση Ζάεφ και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές ζήτησαν εκατοντάδες πολίτες της ΠΓΔΜ οι οποίοι παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με κύριο χαρακτηριστικό την συνεχή βροχή και έδωσαν βροντερό παρόν μπροστά από το κοινοβούλιο στα Σκόπια για να διαμαρτυρηθούν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως είπαν έχουν καταθέσει μηνύσεις κατά του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών και του συνόλου των 80 βουλευτών που υπερψήφισαν την έναρξη των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων καθώς, όπως υποστηρίζουν η υποχρέωση για συγκεκριμένες συνταγματικές αλλαγές μεταξύ των οποίων και η αλλαγή του ονόματος συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους αφαιρεί την πολιτιστική κληρονομία και την μοναδικότητα της γλώσσας.

«Η αλλαγή του ονόματος είναι το πλέον σοβαρό έγκλημα: ύψιστη προδοσία γενοκτονία ενάντια στον μακεδονικό λαό και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε μεταξύ άλλων στον πύρινο λόγο του ο Τοντόρ Πετρόφ, πρόεδρο του Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου.

Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι η αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν με διάφορα μέσα τουλάχιστον 70 οχήματα να καταφθάσουν στα Σκόπια από επαρχιακές πόλεις, στήνοντας μπλόκα στους αυτοκινητοδρόμους και στα διόδια.

Οι συμμετέχοντας ανέμιζαν διαρκώς την προηγούμενη σημαία της ΠΓΔΜ με τον ήλιο της Βεργίνας και τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.

Την συγκέντρωση πραγματοποίησαν εθνικιστικές οργανώσεις και σύνδεσμοι, οι οποίοι μάλιστα απέτρεψαν και βουλευτές του δεξιού VMRO να μετάσχουν ή να εκφωνήσουν λόγο.