Η Ισπανία απειλεί με βέτο στο Brexit λόγω Γιβραλτάρ - Free Sunday
Η Ισπανία απειλεί με βέτο στο Brexit λόγω Γιβραλτάρ

Η Ισπανία απειλεί με βέτο στο Brexit λόγω Γιβραλτάρ

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε την Πέμπτη την απειλή ότι θα εμποδίσει τη σύναψη συμφωνίας για το Brexit στην περίπτωση που η Μαδρίτη δεν εξασφαλίσει δικαίωμα βέτο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξή του με την βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι.

«Μετά τη συζήτησή μου με την Τερέζα Μέι, οι θέσεις μας συνεχίζουν να απέχουν πολύ. Η κυβέρνησή μου θα υπερασπίζεται πάντα τα συμφέροντα της Ισπανίας. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, θα προβάλουμε βέτο στο Brexit», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας μέσω Twitter αφού έφθασε στην Αβάνα της Κούβας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Η Μαδρίτη αξιώνει να υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιο συγκεκριμένα το κείμενο να αναφέρει ρητώς ότι το καθεστώς της διαφιλονικούμενης περιοχής του Γιβραλτάρ θα οριστεί μόνο κατόπιν άμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη.

Βάσει των κανόνων της ΕΕ, για να εγκριθεί η συμφωνία για το διαζύγιο απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί ένα κράτος να την εμποδίσει προβάλλοντας βέτο. Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, όμως, επιδιώκουν να υπάρξει ενότητα σε αυτό το εξαιρετικά λεπτό ζήτημα από πολιτική σκοπιά.

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο πλαίσιο της προσπάθειας να ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια, ενόψει της συνόδου της Κυριακής στην οποία θεωρητικά θα εγκριθεί η συμφωνία, αλλά οι ενστάσεις που πρόβαλε η Ισπανία την ενδέκατη ώρα σημαίνουν ότι το τελικό κείμενο ίσως δεν είναι έτοιμο παρά την τελευταία στιγμή.

Η συμφωνία εξάλλου αναμένεται να συναντήσει σφοδρή αντίσταση στη Βουλή των Κοινοτήτων από εσωκομματικούς αντιπάλους της βρετανίδας πρωθυπουργού Μέι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ