Η Ρωσία απορρίπτει τις πιέσεις για αποκλιμάκωση στην Κριμαία - Free Sunday
Η Ρωσία απορρίπτει τις πιέσεις για αποκλιμάκωση στην Κριμαία

Η Ρωσία απορρίπτει τις πιέσεις για αποκλιμάκωση στην Κριμαία

Μία χειρονομία από την πλευρά της Ρωσίας, αναμένει η διεθνής κοινότητα μετά την κρίση στα στενά του Κερτς, όπως δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, κατά την κοινή συνέντευξη του με τον Ρώσο ομόλογο του, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είπα στο Σεργκέϊ Λαβρόφ ότι αναμένεται μία χειρονομία από τη Ρωσία, ότι οι συλληφθέντες πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι και να αποδεσμευτούν τα πλοία. 'Όμως ζήτησα και από τον Ουκρανό ομόλογο μου να προσπαθήσει να οδηγήσει την κατάσταση σε μία αποκλιμάκωση», είπε ο Λε Ντριάν.

Όμως, η έκκληση μάλλον έπεσε στο κενό, καθώς ο κ.Λαβρόφ, κάλεσε την διεθνή κοινότητα να στρέψει την πίεση στο Κίεβο.

«Εάν η Ουκρανική πλευρά όπως και οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά στο μέλλον πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα στο Κίεβο ότι δεν θα γίνονται ανεκτές τέτοιες προκλήσεις. Αυτό δεν έχει σχέση με εμάς αλλά με όσους κρατούν στενές σχέσεις με τις Ουκρανικές αρχές», επεσήμανε ο Λαβρόφ.

Στην Κριμαία, δικαστήριο επέβαλε σε 12 από τους 24 Ουκρανούς ναύτες οι οποίοι συνελήφθησαν από τις Ρωσικές αρχές την περασμένη Κυριακή στη στρατηγικής σημασίας Γέφυρα του Κερτς, ποινή φυλάκισης 60 ημερών.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται τρία μέλη του πληρώματος των ουκρανικών πλοίων που κατασχέθηκαν να παραδέχονται ότι συμμετείχαν σε ένα προσχεδιασμένο θερμό επεισόδιο αλλά το Κίεβο αποδίδει την ομολογία σε συνθήκες βίας.

Η Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λουντμίλα Λουμπίνα, η οποία επισκέφθηκε τους συλληφθέντες είπε ότι διέψευσαν ότι έχει ασκηθεί βία.

«Τους ρώτησα εάν έχει ασκηθεί σε βάρος τους φυσική ή ψυχολογική πίεση και μου απάντησαν όχι. Οι συνθήκες κράτησης είναι καλές, τους δόθηκε κάτι να φάνε και τους συμπεριφέρονται καλά», είπε η κυρία Λουμπίνα.

Η ρωσική ακτοφυλακή κατέσχεσε τρία πλοία, εμβολίζοντάς τα και κάνοντας χρήση πυρός. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, τρεις Ουκρανοί ναύτες τραυματίστηκαν ελαφρά. Η ουκρανική κυβέρνηση ανέβαζε σε έξι τον αριθμό των τραυματισμένων ναυτών ενώ οι συγγενείς των συλληφθέντων δηλώνουν ότι ανησυχούν για την εξέλιξη της κατάστασης.

Την γέφυρα που συνδέει τα στενά του Κέρτς, κατασκεύασε η Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.