Η Ουκρανία καλεί το ΝΑΤΟ στη θάλασσα του Αζόφ - Free Sunday
Η Ουκρανία καλεί το ΝΑΤΟ στη θάλασσα του Αζόφ

Η Ουκρανία καλεί το ΝΑΤΟ στη θάλασσα του Αζόφ

Έκκληση στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και ειδικά στη Γερμανία, να αναπτύξουν πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα, για να υποστηρίξουν το Κίεβο, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσένκο μετά το επεισόδιο της Κυριακής με τις δυνάμεις της Ρωσίας στα ανοικτά της Κριμαίας.

«Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο στενούς μας συμμάχους και ελπίζουμε ότι οι χώρες του NATO είναι πλέον διατεθειμένες να στείλουν πλοία στην Αζοφική Θάλασσα για να βοηθήσουν την Ουκρανία και για να εγγυηθούν την ασφάλεια», είπε ο κ.Ποροσένκο σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ταμπλόιντ Bild.

Ο κ.Ποροσένκο κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι «δεν θέλει τίποτε λιγότερο από το να καταλάβει την (Αζοφική) Θάλασσα».

«Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι η ενότητα του δυτικού κόσμου», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Η ρωσική ακτοφυλακή συνέλαβε διά της βίας την Κυριακή τρία μικρά πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, όχι μακριά από την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ανοίγοντας πυρ και τραυματίζοντας τρεις ουκρανούς ναύτες.

 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπερασπίστηκε τις ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες έπραξαν, κατ' αυτόν, απλά ό,τι όφειλαν για να «εκτελέσουν το καθήκον τους με ακρίβεια» και κατήγγειλε εκ νέου μια «πρόκληση» του Ποροσένκο, επειδή τα πάει άσχημα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, άλλοι εννέα ναύτες που αιχμαλωτίστηκαν από τη Ρωσία και αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου τέθηκαν υπό προφυλάκιση ως την 25η Ιανουαρίου, όπως οι 15 συνάδελφοί τους την προηγουμένη. Το Κίεβο αντέδρασε καταγγέλλοντας μια «παράνομη» κράτηση και μια πράξη «βαρβαρότητας».

Το υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε στη Μόσχα διπλωματική διακοίνωση με την οποία διαμαρτύρεται για τη «συνέχιση από τη Ρωσία των παράνομων ενεργειών της» και απαίτησε να αφεθούν ελεύθεροι «αμέσως» οι άνδρες του ουκρανικού ΠΝ, τους οποίους χαρακτήρισε «αιχμαλώτους πολέμου».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Τετάρτη «εξαιρετικά ανήσυχη» αλλά κατέστησε σαφές πως προς το παρόν δεν σχεδιάζει την επιβολή νέων κυρώσεων για να τιμωρηθεί η Ρωσία για την επιχείρηση εναντίον των ουκρανικών πολεμικών.

Οι 28 χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» αυτή τη «χρήση βίας από τη Ρωσία», με φόντο «την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση στην περιοχή», με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών.

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται «σύντομα» να εγκρίνει ένα νέο πακέτο δανεισμού της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο απόηχος της νέας κρίσης μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας μάλλον θα φθάσει μέχρι το Μπουένος Άιρες, όπου διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο η Σύνοδος της Ομάδας των Είκοσι (G20). Ήδη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Washington Post πως ίσως ακυρώσει τη συνάντηση που προγραμμάτιζε να κάνει με τον Πούτιν.

Από ρωσικής πλευράς πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαβεβαίωσε ότι η προετοιμασία για τη συνάντηση αυτή «συνεχίζεται».