Σαμποτάζ στο αεροσκάφος της Μέρκελ; - Free Sunday
Σαμποτάζ στο αεροσκάφος της Μέρκελ;

Σαμποτάζ στο αεροσκάφος της Μέρκελ;

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης το αεροσκάφος που μετέφερε τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ μετά την κατάρρευση του συνόλου του συστήματος επικοινωνίας.

Εκπρόσωπος της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας διέψευσε το πρωί της Παρασκευής πληροφορίες της Rheinische Post ότι οι έρευνες για τις ακριβείς συνθήκες του συμβάντος πραγματοποιούνται «προς πάσα κατεύθυνση» χωρίς να αποκλείεται ακόμη και εγκληματική ενέργεια. «Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για εγκληματικό υπόβαθρο», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Luftwaffe, κάνοντας λόγο για πιθανή βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα αναδιανομής.

Στιγμές αγωνίας

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, μία ώρα μετά την απογείωση από το Βερολίνο χθες το βράδυ με προορισμό το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και το G20 που ξεκινά σήμερα, κατέρρευσε το σύνολο του συστήματος επικοινωνίας του κυβερνητικού αεροσκάφους Α340. Αυτό θεωρείται βέβαια ιδιαίτερα επικίνδυνο. Την ώρα εκείνη το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ολλανδίας. Τότε ο πιλότος αποφάσισε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, καθώς δεν ήθελε να διασχίσει τον Ατλαντικό χωρίς να λειτουργούν τα συστήματα επικοινωνίας. Με τη βοήθεια δορυφορικού τηλεφώνου επικοινώνησε με το κέντρο ελέγχου πτήσεων και έτσι δρομολογήθηκε η προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κολωνίας/Βόννης στη Γερμανία.

Τα προβλήματα όμως συνεχίστηκαν. Στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο πραγματοποιούνται έργα και έτσι έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ο μικρός διάδρομος, με αποτέλεσμα το μεγάλο αεροσκάφος Α340 να αναγκαστεί να επιβραδύνει πολύ γρήγορα. Ο μικρός διάδρομος σε συνδυασμό με το μεγάλο βάρος του αεροσκάφους -ήταν γεμάτο καύσιμα για το υπερατλαντικό ταξίδι- οδήγησαν σε μια ιδιαίτερα απότομη και όχι τελείως ακίνδυνη προσγείωση, που οδήγησε σε υπερθέρμανση του συστήματος πέδησης. Δεν είναι τυχαίο ότι στο διάδρομο προσγείωσης περίμενε προληπτικά όχημα της πυροσβεστικής για παν ενδεχόμενο.

Μέρκελ: Σοβαρή δυσλειτουργία

Κάπου εκεί τελείωσε ο μικρός αυτός εφιάλτης για τη Μέρκελ και τους ανθρώπους που τη συνοδεύουν στο G20 της Αργεντινής. Η καγκελάριος διανυκτέρευσε τελικά στη Βόννη, αναχώρησε στις 4 το πρωί με άλλο αεροσκάφος της Luftwaffe για τη Μαδρίτη και από εκεί με πτήση της γραμμής συνέχισε για το Μπουένος Άιρες.

Η ίδια η Αγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «σοβαρή βλάβη», εξαίροντας παράλληλα τις ικανότητες του «εμπειρότερου», όπως είπε, πιλότου κυβερνητικών αεροσκαφών στη Γερμανία.

πηγή: DW