Πομπέο: Σε 60 ημέρες οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συνθήκη INF - Free Sunday
Πομπέο: Σε 60 ημέρες οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συνθήκη INF

Πομπέο: Σε 60 ημέρες οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συνθήκη INF

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναστείλει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη INF για τα πυρηνικά σε 60 μέρες, εάν η Μόσχα δεν «δεν επιστρέψει σε πλήρη και επαληθεύσιμη συμμόρφωση».

Τη θέση ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν εντός 60 ημερών τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συνθήκη INF για τη χρήση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς, εάν η Μόσχα δεν επιστρέψει στη Συνθήκη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ σήμερα ανακοινώνουν ότι βρήκαν τη Ρωσία να παραβιάζει με υλικά τη συνθήκη και θα αναστείλουμε τις υποχρεώσεις μας, ως απάντηση, εντός 60 ημερών αν η Ρωσία δεν επιστρέψει σε πλήρη και επαληθεύσιμη συμμόρφωση», τόνισε ο Πομπέο.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δε θα παράξουν, δε θα αναπτύξουν και δε θα δοκιμάσουν κανέναν πύραυλο που παραβιάζει τη συνθήκη κατά τη διάρκεια αυτών των 60 ημερών, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα υποδεχόταν θετικά τον τερματισμό του ρωσικού πυραυλικού προγράμματος.

Αναφερόμενος στις διεθνείς συνθήκες που επικρατούν, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι «καλούμε όλα τα ευγενή έθνη του κόσμου να χτίσουν μια καινούρια φιλελεύθερη τάξη που θα εμποδίζει τον πόλεμο και θα επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη δυνατή ευημερία για όλους». 

Παράλληλα, ο Πομπέο τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συμβουλευτούν τους ευρωπαίους συμμάχους τους και άλλους εταίρους για τα επόμενα βήματα που θα λάβει η Ουάσινγκτον σε περίπτωση αποχώρησης από τη συνθήκη INF.

«Τα ευρωπαϊκά έθνη μπορούν να είναι σίγουρα ότι καθώς προετοιμαζόμαστε για το πώς θα προστατεύσουμε και θα δημιουργήσουμε σταθερότητα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο από την απειλή των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, και ιδιαίτερα εκείνους από τη Ρωσία, θα εργαστούμε στενά με τους ευρωπαίους συμμάχους μας και με άλλους συμμάχους σε όλο τον κόσμο που απειλούνται από αυτά τα πυραυλικά συστήματα», τόνισε ο Πομπέο.

Επίσης σημείωσε ότι «δε θα αποτελέσει έκπληξη για κανέναν αυτό που σκέφτονται οι ΗΠΑ, ο τρόπος που το προσεγγίζουμε. Θα αναζητήσουμε τη βοήθειά τους, τις προσθήκες τους για το πώς να αναπτύξουμε μια αρχιτεκτονική ασφαλείας που να λειτουργεί πραγματικά».

Στις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο απάντησε άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τονίζοντας ότι «η Ρωσία βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με τη Συνθήκη INF, όπως γνωρίζει πολύ καλά η αμερικανική πλευρά».