Στόλτενμπεργκ: Προϋπόθεση η αλλαγή ονόματος των Σκοπίων για την ένταξη στο ΝΑΤΟ - Free Sunday
Στόλτενμπεργκ: Προϋπόθεση η αλλαγή ονόματος των Σκοπίων για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Προϋπόθεση η αλλαγή ονόματος των Σκοπίων για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διαμήνυσε εκ νέου σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημείωσε η ΠΓΔΜ, καθώς και τη συμφωνία για την ονομασία, η οποία ελπίζουμε ότι θα εφαρμοστεί πλήρως. Μόλις γίνει αυτό, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης και να καλωσορίσουμε την πΓΔΜ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας» ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ. 

Oι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα συζητηθούν αύριο, τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου και στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί και το θέμα της πΓΔΜ, πρόσθεσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στα μέσα του 2020, οπότε και θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να την υπονομεύσει.