Βρετανία: Η Μέι ανέβαλλε την αυριανή ψηφοφορία για το Brexit - Free Sunday
Βρετανία: Η Μέι ανέβαλλε την αυριανή ψηφοφορία για το Brexit

Βρετανία: Η Μέι ανέβαλλε την αυριανή ψηφοφορία για το Brexit

H πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ματαίωσε την αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit ενόψει της συντριβής που θα υφίστατο καθώς δεν θα μπορούσε να λάβειι την έγκριση επί του σχεδίου της από την Βουλή των Κοινοτήτων. Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία το Λονδίνο μπορεί να «ακυρώσει» το Brexit η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι «Συμφωνία για το Brexit δεν μπορεί να υπάρξει εάν προηγουμένως δεν διασφαλιστεί το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων». 

«Επομένως, θα αναβάλουμε την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο προκειμένου να μην διχάσουμε το κοινοβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή». Η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη διευθέτηση του θέματος των ιρλανδικών συνόρων.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της να αναβάλει την ψηφοφορία, η Μέι είπε στους βουλευτές ότι εάν θέλουν με εναλλακτική συμφωνία με την ΕΕ, πρέπει να είναι ειλικρινείς σχετικά με τα μειονεκτήματα των επιλογών τους, δηλαδή ένα δεύτερο δημοψήφισμα, την παραμονή στην ενιαία αγορά και ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Θέλει το κοινοβούλιο να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit» διερωτήθηκε η Μέι. «Εάν ναι, θέλει να το κάνει μέσω της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ; Εάν η απάντηση είναι ναι και νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση της πλειοψηφίας του σώματος, τότε θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς». «Διότι δεν θα υπάρξει μακροχρόνιο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές». Η Βρετανίδα πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα «συζητήσει» με τους Ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες τις «ανησυχίες» του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία του Brexit.

«Θα πάω να συναντήσω τους ομολόγους μου άλλων κρατών μελών της ΕΕ για να συζητήσω μαζί τους τις ανησυχίες που διατύπωσε αυτό το σώμα» επεσήμανε μιλώντας στη Βουλή. Προειδοποίησε επίσης τους βρετανούς βουλευτές που θέλουν τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, ότι θα πρέπει έντιμα να παραδεχθούν ότι μία τέτοια προοπτική θα απειλούσε με διχασμό το Ηνωμένο Βασίλειο και σε σημαντική απώλεια της πίστης στην δημοκρατία μας.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνησή της εξετάζει προσεκτικά νέους τρόπους για να «ενισχύσει» τις εξουσίες της Βουλής των Κοινοτήτων σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «δίχτυ ασφαλείας» backstop) για τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα, πληροφορίες των οποίων αναμετέδωσε το Reuters, η αναβολή της ψηφοφορίας θα είναι επ' αόριστον, πράγμα που σημαίνει ότι η συμφωνία μπορεί ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα να μην φθάσει στη βρετανική Βουλή.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, κατηγόρησε σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία», λόγω της απόφασής της να ματαιώσει την κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρι (Συντηρητικών), η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος», ανέφερε σε μια δήλωση.

«Η συμφωνία της Πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως, έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρι (Συντηρητικών) με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη».

Η Στέρτζον είπε ακόμη πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι στο εθνικό κοινοβούλιο.

«Αν οι Εργατικοί, ως επίσημη αντιπολίτευση, καταθέσoυν πρόταση μομφής σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση αύριο, το SNP θα την υποστηρίξει και μπορούμε στη συνέχεια να εργαστούμε από κοινού για να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να σταματήσει το Brexit με μια άλλη ψήφο. Αυτή η εικόνα καταστροφής δεν μπορεί να συνεχιστεί – τι λέτε;» έγραψε η Στέρτζον σε ανάρτησή της στο Twitter.