Το Brexit στον αέρα, η Βρετανία σε σύγχυση - Free Sunday
Το Brexit στον αέρα, η Βρετανία σε σύγχυση

Το Brexit στον αέρα, η Βρετανία σε σύγχυση

Ως «προσκεκλημένο έκπληξη» στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής χαρακτήρισε το Brexit ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, καθώς το θέμα μπήκε εκτάκτως στην ατζέντα μετά τη χθεσινή αναβολή της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τερέζα Μέι σε ότι αφορά στο Brexit, εστιάζονται στον μηχανισμό ασφαλείας που θα διευκολύνει να μην δημιουργηθούν σκληρά σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας,

«Είναι ξεκάθαρο ότι ενώ υπάρχει ευρεία υποστήριξη για πολλές από τις σημαντικές πλευρές της συμφωνίας, ο μηχανισμός ασφαλείας για τη Βόρεια Ιρλανδία παραμένει αντικείμενο βαθιάς ανησυχίας», είπε η πρωθυπουργός.

Η κριτική μέσα στο κοινοβούλιο ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση της αναβολής αλλά και της πρόθεσης της βρετανίδας πρωθυπουργού να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να ζητήσει αλλαγές στη συμφωνία.

«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο. Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των γεγονότων και βρίσκεται σε σύγχυση», επεσήμανε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Ήταν οι κόκκινες γραμμές της που δημιούργησαν το πρόβλημα με τα σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία που οδήγησαν στον μηχανισμό ασφαλείας, που την οδήγησαν στην θέση που βρίσκεται σήμερα στη Βουλή», τόνισε ο Χίλαρι Μπένετ, στέλεχος του Εργατικού Κόμματος.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε θέλει να γίνει η ψηφοφορία. Ή τι συμφωνία επιδιώκει. Καταλαβαίνει πόσο χαοτική και γελοία κάνει την χώρα μας να φαίνεται;», αναρωτήθηκε η Υβέτ Κούπερ, επίσης των Εργατικών.

Η αρχηγός των Τόρις έθεσε το ερώτημα εάν το κοινοβούλιο προσπαθεί να ματαιώσει αυτό που ψήφισαν οι πολίτες και προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας που έχει κλείσει, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

«Το κοινοβούλιο είναι αντιμέτωπο με ένα πιο θεμελιώδες ερώτημα. Θέλει να αολοκληρώσει το Brexit; Αν η απάντηση είναι ναι και πιστεύω ότι η απάντηση της πλειοψηφίας είναι ναι τότε πρέπει να αναρωτηθούμε αν είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε έναν συμβιβασμό», είπε ακόμα η Τερέζα Μέι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το πώς μπορεί να επιτευχθεί με ομαλό τρόπο η επικύρωση της συμφωνίας.