Η γενιά των Ευρωπαίων Millennials θέλει περισσότερη κοινωνική προστασία σύμφωνα με μεγάλη έρευνα - Free Sunday
Η γενιά των Ευρωπαίων Millennials θέλει περισσότερη κοινωνική προστασία σύμφωνα με μεγάλη έρευνα
Οι Millennials δίνουν αξία στην Ε.Ε, υποστηρίζουν την δημιουργία Ευρωπαϊκού στρατού, ενώ ζητούν την εφαρμογή προοδευτικών πολιτικών όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας

Η γενιά των Ευρωπαίων Millennials θέλει περισσότερη κοινωνική προστασία σύμφωνα με μεγάλη έρευνα

Η γενιά των Millennials θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενθαρρύνει και να αναπτύξει κοινωνικές πολιτικές όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, σύμφωνα με τη μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στις Βρυξέλλες την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου.

Με τις Ευρωεκλογές να απέχουν μόλις 6 μήνες, η έρευνα Millennial Dialogue ανέδειξε πως οι νέοι υποστηρίζουν πολιτικές που προσφέρουν ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας σε μια εποχή αβεβαιότητας. Επιπλέον, η δημοσκόπηση δείχνει πως 52% των millennials πιστεύουν πως η καταπολέμηση της φτώχιας και η μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων θα πρέπει να αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες για την Ε.Ε. Η συντριπτική πλειοψηφία (83%) των millennials πιστεύει πως η Ε.Ε πρέπει να διασφαλίσει τον κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους, το 81% θέλει περισσότερη οικονομική στήριξη για τα παιδιά και το 47% πιστεύει πως η μείωση της διαφοράς στις αμοιβές και στις συντάξεις των φύλων είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ανισότητα τους.

Έρευνα Millennial Dialoge Εικόνα 1

Οι συγκεκριμένες προτεραιότητες δείχνουν πως οι millennials είναι διατεθειμένοι να υψώσουν την φωνή τους και να συμμετάσχουν σε έναν πολιτικό διάλογο. Περισσότεροι από τους μισούς (53.5%) υποστηρίζουν πως η ΕΕ οδεύει προς την λάθος κατεύθυνση, ένα ανησυχητικό ποσοστό για τους διαμορφωτές των πολιτικών, ενώ ένα 58% πιστεύει πως και άλλες χώρες θα αποχωρήσουν από την Ε.Ε μετά το Brexit.  

Όσον αφορά την ίδια την ΕΕ, η έρευνα έδειξε πως οι millennials είναι πολύ πιο ενθουσιώδεις για την Ε.Ε σε σχέση με το ευρύ κοινό μιας και το 79,8% πιστεύει στις αξίες της ΕΕ, κάμπτοντας τους φόβους που αναδείχτηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω τον πολλαπλών κρίσεων που υπέστη το Ευρωπαϊκό όραμα.

Πράγματι, περισσότερο από το ήμισυ των millennials, και πιο συγκεκριμένα το 54,7%, υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού στρατού, ένα ζήτημα που συχνά θεωρείται πολιτικά ευαίσθητο.

Η έρευνα Millennial Dialogue είναι μια από τις μεγαλύτερες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν ποτέ στην Ευρώπη μιας και συμπεριέλαβε 10.000 ερωτηθέντες από 10 χώρες που συσωρευτικά αντιπροσωπεύουν το 78% του πληθυσμού της ΕΕ: ​​Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σουηδία, Βέλγιο και την Πορτογαλία. Η έρευνα ανατέθηκε στο FEPS (Foundation for European Progressive Studies) και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την πλατφόρμα σκέψης ThinkYoung και με την υποστήριξη τριών πολυεθνικών εταίρων: της Coca-Cola, της BCW (Burson Cohn & Wolfe) και της Microsoft. Επιπλέον, η έρευνα αποτελεί συνέχεια των μακροχρόνιων ερευνών του FEPS για τους millennials έχοντας υπόψιν πως μεταξύ 2015-2017 περισσότεροι από 23.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο έλαβαν μέρος στις εν λόγω έρευνες.

Έρευνα Millennial Dialoge Εικόνα 2

Ορισμένες απόψεις των millennials που ξεχωρίζουν από την έρευνα:

  • Η υποστήριξη για την ΕΕ (79,8%) από τους millennials είναι σημαντικά υψηλότερη από το ποσοστό που παρουσιάζει το ευρύ κοινό (60%).
  • Ο ενθουσιασμός αυτός μετριάζεται από την αβεβαιότητα σχετικά με το πού κατευθύνεται η ΕΕ μιας και το 53,5% των millennials πιστεύει πως η ΕΕ οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση. Ωστόσο, το φετινό ποσοστό είναι πολύ καλύτερο από την προηγούμενη έρευνα Millennial Dialogue του 2015 μιας και η τελευταία είχε δείξει ότι το 73% πιστεύει πως η ΕΕ όδευε προς σε λάθος κατεύθυνση.
  • Η ενεργή συμμετοχή προκαλεί μεγάλη ανησυχία: το 89,5% των millennials θεωρούν πως οι πολιτικοί πρέπει επικοινωνούν καλύτερα το πώς η ΕΕ επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή που σημαίνει ότι μόνο 1 στους 10 γνωρίζει επαρκώς τους ρόλους, τις ευθύνες και τα οφέλη της ΕΕ.
  • Στις ηλικίες 18 έως 24 ετών, μόνο το 27% ψήφισε στις εκλογές του 2014, συγκριτικά με τον συνολικό μέσο όρο συμμετοχής του 42,5%. Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι millennials απείχαν από την ψηφοφορία διότι θεώρησαν ότι η ΕΕ δεν απευθύνθηκε ποτέ στη γενιά τους μιας και το 85% δήλωσε ότι θέλει την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των νέων στη λήψη αποφάσεων.
  • Η υποστήριξη από το 54,7% της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού έρχεται σε αντίθεση με τους ήπιους τόνους των πολιτικών συζητήσεων σε αυτό το αναδυόμενο ζήτημα μιας και προέρχεται από μια ολόκληρη γενιά που γενικά απαλλάχτηκε από τις υποχρεωτικές στρατιωτικές θητείες, αλλά παρόλα αυτά πιστώνει στην ΕΕ το γεγονός ότι υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα στη Γηραιά Ήπειρο.
  • Η υποστήριξη των millennials για την ΕΕ έρχεται σε μια καίρια στιγμή, όχι μόνο λόγω των Ευρωεκλογών που διαφαίνονται στον ορίζοντα, αλλά και λόγω του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει οριστικά το Ευρωπαϊκό μπλοκ. Παρόλα αυτά, οι millennials πιστεύουν ότι το Brexit δεν θα είναι η μοναδική φορά που θα αποχωρήσει κράτος μέλος της ΕΕ, καθώς το 58% πιστεύει ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν στο μέλλον.
  • Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι millennials δεν έχουν τις ίδιες προτεραιότητες με τις εθνικές κυβερνήσεις ή τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ερωτώμενοι για τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, το 52% ανέφερε τη φτώχεια και την ανισότητα, το 40% τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, το 33% τη μεταναστευτική κρίση και τέλος το 32% τη διαφθορά. Όταν ερωτήθηκαν για τις πιο συγκεκριμένες πολιτικές που τους απασχολούν, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (83%) υποστηρίζει τις ενέργειες της ΕΕ προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των κατώτατων μισθών.

Η Maria Freitas σύμβουλος πολιτικής στο FEPS, δήλωσε πως η έρευνα ανοίγει την πόρτα συνεργασίας για τους διαμορφωτές πολιτικής με τις νεότερες γενιές. "Ο ενθουσιασμός των millennials για την ΕΕ και τις αξίες της αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να ασχοληθούν με μια δημογραφική ομάδα που αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης. Αυτή είναι επίσης και μια ευκαιρία έτσι ώστε να βοηθήσουμε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των διαμορφωτών πολιτικής και των νέων ", ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής ThinkYoung Andrea Gerosa δήλωσε ότι η έρευνα αφορά μια παρεξηγημένη γενιά και ως εκ τούτου πρέπει να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό. «Στους millennials δεν δίνεται η απαραίτητη σημασία κατά την πολιτική διαδικασία, παρόλο που αντιπροσωπεύουν το μέλλον μας. Αυτή η έρευνα τους ρωτά για τις ελπίδες και τα ιδανικά τους και το αποτέλεσμα είναι ένα ξεχωριστό σύνολο πολιτικών προτεραιοτήτων. Εναπόκειται στους πολιτικούς μας ηγέτες να ακούσουν τις φωνές».

Για να διαβάσετε την πλήρη έρευνα μπορείτε να πατήσετε εδώ.

Σχετικά με τη Μεθοδολογία

Η έρευνα διεξήχθη από τις 27 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτεμβρίου του 2018. Συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 ερωτηθέντες από κάθε χώρα σε ένα συνολικό μέγεθος δείγματος 10.138 ερωτηθέντων. Στάθμιση έγινε ανά ηλικία, φύλο, χώρα και την περιοχή ενώ τα δεδομένα σταθμίστηκαν βάσει της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και του εκπαιδευτικού επιπέδου των ερωτηθέντων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητα χρησιμοποιώντας μέθοδο (RIM), με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat (2017) και της Έρευνας European Social  (2016). Λαμβάνοντας υπόψη τη στάθμιση και τις βαρύτητες και τις αυστηρές ποσοστώσεις, το περιθώριο στατιστικού λάθους για το μέγεθος του δείγματος είναι 1,05 ποσοστιαίες μονάδες.

Σχετικά με την Burson Cohn & Wolfe

Η Burson Cohn & Wolfe (BCW) αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες επικοινωνίας με πλήρες φάσμα υπηρεσιών και βαθιά τεχνογνωσία στο πεδίο της ψηφιακής και ολοκληρωμένης επικοινωνίας σε όλους τους κλάδους. Η εταιρεία συνδυάζει την εξειδίκευση στο ψηφιακό δημιουργικό περιεχόμενο και την ολοκληρωμένη επικοινωνία – στους τομείς καταναλωτικών προϊόντων, υγειονομικής περίθαλψης και τεχνολογίας– με ισχυρές ικανότητες στις δημόσιες υποθέσεις, την εταιρική φήμη, τη διαχείριση κρίσεων καθώς και την έρευνα και ανάλυση. Η Burson Cohn & Wolfe αποτελεί ένα δίκτυο με περισσότερους από 4.000 υπαλλήλους σε 42 χώρες.