Γερμανία: Ζητούνται ξένοι ειδικοί για τον... στρατό της - Free Sunday
Γερμανία: Ζητούνται ξένοι ειδικοί για τον... στρατό της

Γερμανία: Ζητούνται ξένοι ειδικοί για τον... στρατό της

Στην πρόσληψη ειδικών από άλλες χώρες της Ε.Ε. θα προχωρήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας (Bundeswehr), σύμφωνα με την «Die Zeit», η οποία επικαλείται σχετική αναφορά του γενικού επιθεωρητή των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων Έμπερχαρντ Τσορν.

«Είναι επιλογή» μας να χρησιμοποιηθούν πολίτες της Ε.Ε. για ειδικές δραστηριότητες της Bundeswehr», αναφέρεται στο έγγραφο του γερμανικού στρατού. Για παράδειγμα, μπορούν να προσληφθούν ιατροί ή ειδικοί στον τομέα της πληροφορικής από το εξωτερικό. Σε περιόδους έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων, η Bundeswehr θα πρέπει να «κοιτάξει προς όλες τις κατευθύνσεις» και να προσπαθήσει να βρει τους κατάλληλους, τονίζει η «Zeit».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη έρθει σε επαφή για το θέμα με τους εταίρους της Ε.Ε., σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, τα περισσότερα κράτη, ιδίως από την Ανατολική Ευρώπη, αντέδρασαν με σκεπτικισμό. Ο βουλευτής της Bundestag Χανς Πετερ Μπάρτελς, χαρακτήρισε την πρόσληψη αλλοδαπών ειδικών από τις χώρες της Ε.Ε. μη ασυνήθιστη πράξη. Στον γερμανικό στρατό υπάρχουν ήδη πολλοί στρατιώτες με μεταναστευτικό υπόβαθρο ή διπλή υπηκοότητα.

Γυναίκες το 12% του προσωπικού

Ο αριθμός των στρατιωτών της Bundeswehr αυξήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια κατά 3,6%, «στα τέλη του τρέχοντος έτους, τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων ανέρχονται σε 182.000», δήλωσε η υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν, στη «Rheinische Post». Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 2.500 από ό, τι πριν από ένα χρόνο και κατά 6.500 σε σχέση με το χαμηλό του 2016. Στην Bundeswehr υπηρετούν 22.000 γυναίκες ή το 12% του συνόλου το προσωπικού που αποτελεί ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα νέα σχέδια, ο αριθμός των στρατιωτών προβλέπεται να ανέλθει σε 203.000 μέχρι το 2025. Θα χρειαστούν πολλές νέες δυνάμεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ή για έργα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ