Ζάεφ: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα αλλάξει στο μέλλον - Free Sunday
Ζάεφ: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα αλλάξει στο μέλλον

Ζάεφ: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα αλλάξει στο μέλλον

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία που δεν μπορεί να αλλάξει στο μέλλον, διαβεβαιώνει τους Έλληνες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ενώ ασκεί κριτική στον προκάτοχό του Νίκολα Γκρούεφσκι, σημειώνοντας ότι η χώρα του πλήρωσε μεγάλο τίμημα γι’ αυτή την πολιτική του παρελθόντος και δεν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, εμφανίζεται βέβαιος για τη θετική ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο και την επικύρωση της συμφωνίας παρά την αντίθεση του προέδρου της χώρας Ιβάνοφ.

Υποστηρίζει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας αγνόησαν το πολιτικό κόστος και προχώρησαν σε μια συμφωνία η οποία, όπως επισημαίνει, έχει μόνο θετικά για τους δύο λαούς και τις δύο χώρες, ενώ υπογραμμίζει ότι η τροπολογία για την υπηκοότητα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για παρερμηνείες.

Αναφορικά με το ζήτημα της γλώσσας, ο Ζόραν Ζάεφ σημειώνει ότι για το θέμα αυτό υπάρχει σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία διευκρινίζεται ότι ανήκει στη σλαβική ομάδα γλωσσών.

Σχετικά με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και τη ρωσική αντίθεση, δηλώνει πως δεν στρέφεται εναντίον κανενός και πως μοναδικό στόχο έχει την ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι η ΠΓΔΜ εκτός ευρωατλαντικών θεσμών θα αντιμετώπιζε σοβαρούς υπαρξιακούς κινδύνους.

Πηγή: naftemporiki.gr/EΦΣΥΝ