Ισπανία: Τα βρήκαν στην Ανδαλουσία δεξιά και ακροδεξιά - Free Sunday
Ισπανία: Τα βρήκαν στην Ανδαλουσία δεξιά και ακροδεξιά

Ισπανία: Τα βρήκαν στην Ανδαλουσία δεξιά και ακροδεξιά

Συνασπισμός δεξιάς, με τη στήριξη και της ακροδεξιάς, αναλαμβάνει τα ηνία της πολυπληθέστερης περιφέρειας της Ισπανίας, της Ανδαλουσίας, για πρώτη φορά έπειτα από 36 χρόνια.

Το Ισπανικό δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) θα κυβερνά την Ανδαλουσία με το Ciudadanos. Το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό Vox δεν περιλαμβάνεται στη νέα κυβέρνηση, αλλά συμφώνησε να στηρίζει την κυβέρνηση συνασπισμού.

Το Λαϊκό Κόμμα έκλεισε χθες συμφωνία με την ακροδεξιά παράταξη Vox, αποδεχόμενο μέρος του προγράμματός της, επιτυγχάνοντας έτσι να αναδειχθεί ο επικεφαλής του στην Ανδαλουσία Χουάνμα Μορένο ο έκτος πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας κι ο πρώτος που δεν θα ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE).

Για να επιτευχθεί η ανοίκεια συμφωνία, που καθιστά το Vox ρυθμιστικό παράγοντα όχι μόνο στην Ανδαλουσία, αλλά δυνητικά και στη γενικότερη πολιτική σκηνή της Ισπανίας, ο γενικός γραμματέας του ΡΡ Τεοδόρο Γκαρθία Εχέα είχε επανειλημμένες επαφές το τελευταίο 24ωρο με τον ομόλογό του στην ακροδεξιά παράταξη Χαβιέρ Ορτέγα Σμιτ, προκειμένου να «λευκάνουν», να καταστήσουν λιγότερο «επιθετικό» το έγγραφο που είχε επιδώσει το Vox με τους όρους του για να στηρίξει την τοπική κυβέρνηση, καθώς πολλές από τις προτάσεις του παραβίαζαν το Σύνταγμα και το Καθεστώς Αυτονομίας της Ανδαλουσίας.

Η συμφωνία, επί 37 σημείων, εν τέλει δεν περιλαμβάνει την πλέον επίμαχη απαίτηση της ακροδεξιάς παράταξης - την κατάργηση του νόμου για τη βία κατά των γυναικών και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων - τουλάχιστον στο σύνολό του, καθώς το ΡΡ δέχθηκε να εισαγάγει μερικές τροποποιήσεις σύμφωνες προς τις απαιτήσεις της Vox.

Επίσης δεκτό έγινε το αίτημα μετατροπής της «Ημέρας της Ανδαλουσίας», από επέτειο εθνικής μνήμης, ιδίως για τα πολλαπλά εγκλήματα του φρανκικού καθεστώτος στην περιοχή (μεταξύ των οποίων και τη δολοφονία του ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα) απλώς σε «ημέρα συμφιλίωσης». Επίσης περιλαμβάνονται προβλέψεις για την προστασία της ταυρομαχίας και του κυνηγιού.

Ταυτόχρονα, επικυρώνονται κάποιες από τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί επί κοινού εδάφους και με το κόμμα Ciudadanos, κυρίως για το ύψος των δαπανών στην υγεία και την παιδεία, τη μείωση του αριθμού των συμβούλων (υπουργών) και των μισθών των ανωτέρων υπαλλήλων, όπως και τη σύσταση μηχανισμών διαφάνειας για τις δαπάνες και άλλες πράξεις της αυτόνομης κυβέρνησης.

Το ΡΡ και οι Ciudadanos είχαν εδώ και πολλές ημέρες έλθει σε συμφωνία συνεργασίας για την έξωση του PSOE από την κυβέρνηση της Ανδαλουσίας έπειτα από 36 χρόνια. Μολαταύτα, είναι η σύμπραξη με το Vox που επιτρέπει τελειωτικά την «ενθρόνιση» του Μορένο στην προεδρία της μεγάλης αυτής αυτόνομης περιφέρειας, που θεωρείται προθάλαμος για τις εξελίξεις και σε εθνικό επίπεδο, όποιες κι αν είναι αυτές.

«Μας προκαλεί θλίψη η ριζοσπαστικοποίηση του ΡΡ και των Ciudadanos με τη συμφωνία τους με την ακροδεξιά», σχολίασε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ. Το PSOE ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την «οπισθοδρομική» συμφωνία ως αιχμή του δόρατος για τις επόμενες προεκλογικές αναμετρήσεις (επίκεινται ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές). Πλέον στην Ισπανία υπάρχουν μεν πολλά κόμματα, όμως πολλοί θεωρούν πως σχηματίζονται δύο μεγάλα αντίπαλα στρατόπεδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ