Σκόπια: Βρήκε τους 80 ο Ζάεφ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση - Free Sunday
Σκόπια: Βρήκε τους 80 ο Ζάεφ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σκόπια: Βρήκε τους 80 ο Ζάεφ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Τις 80 ψήφους που χρειαζόταν ο Ζόραν Ζάεφ για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος εξασφάλισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των σκοπιανών ΜΜΕ, και μετά από καθυστέρηση της συνεδρίασης της Ολομέλειες της Βουλής της ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ κατέληξε σε συμφωνίας με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος BESA, Μπιλάλ Κασάμι, προκειμένου να αποσπάσει τη στήριξη των δύο βουλευτών που διαθέτει το κόμμα, σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και έτσι να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων. Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος.

Παράλληλα, ξεκίνησε η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του «BESA». Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Η συνεδρίαση της Βουλής και οι σχετικές ψηφοφορίες για τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ.