Σταθερά μεταξύ παραμονής και εξόδου από την ΕΕ η Βρετανία... - Free Sunday
Σταθερά μεταξύ παραμονής και εξόδου από την ΕΕ η Βρετανία...

Σταθερά μεταξύ παραμονής και εξόδου από την ΕΕ η Βρετανία...

Διακομματικές συνομιλίες για την επίτευξη συναίνεσης για το Brexit, βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βρετανία ενώ το σχέδιο B της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι για το Brexit θα συζητηθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο στις 29 Ιανουαρίου, σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο μετά την απόρριψη της συμφωνίας από τη συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει αλλά έθεσε όρους.

«Tο ξαναλέω στην πρωθυπουργό: ευχαρίστως να μιλήσουμε, αλλά το σημείο εκκίνησης για οποιεσδήποτε συνομιλίες για το Brexit πρέπει να είναι ότι αποκλείεται η απειλή ενός καταστροφικού αποτελέσματος χωρίς συμφωνία, ότι αυτό φεύγει από το τραπέζι. Τοτε μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον των σχεδίων που μπορούμε να συζητήσουμε και τη μελλοντική σχέση μας με την Ευρώπη. Όμως, πρωθυπουργέ, σας παρακαλώ, να αποσύρετε την προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία από το τραπέζι.»

Ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ τονίζει ότι υπάρχει ακόμη ενδεχόμενο ευελιξίας απο τις Βρυξέλλες.

«Οι κόκκινες γραμμές είναι της Βρετανίας, όχι δικές μας .Με αυτές τις κόκκινες γραμμές κλείνουν τις πόρτες. Αν αυτές οι κόκκινες γραμμές μετακινηθούν, όπως είπα στο κοινοβούλιο, τότε και εμείς θα αλλάξουμε στάση αμέσως.»

Παρά την αβεβαιότητα ένα δεύτερο δημοψήφισμα παραμένει πιθανό ενδεχόμενο. Οι πολέμιοι του Brexit έχουν στη φαρέτρα τους νέα δημοσκόπηση που δείχνει πως αν γινόταν δημοψήφισμα οι Βρετανοί θα ψήφιζαν 56-44 υπέρ της παραμονής. Ωστόσο η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Προς το παρόν η Βρετανία δεν έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες παράταση της περιόδου που προβλέπεται από το Άρθρο 50 για την αποχώρηση της χώρας.