Φοντάνα ντι Τρέβι: Εκκλησία και δήμος τσακώνονται για τα κέρματα - Free Sunday
Φοντάνα ντι Τρέβι: Εκκλησία και δήμος τσακώνονται για τα κέρματα

Φοντάνα ντι Τρέβι: Εκκλησία και δήμος τσακώνονται για τα κέρματα

Σε καβγά για τα κέρματα έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και η δήμαρχος Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι. Αφορμή η απόφαση της Ράτζι, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από τα κέρματα που συλλέγονται από το σιντριβάνι της Φοντάνα ντι Τρέβι να καταλήγουν σε έργα υποδομής για τις ανάγκες της πόλης.

Το «χρυσό» σιντριβάνι

Κάθε χρόνο οι εκατομμύρια επισκέπτες της Αιώνιας Πόλης δύσκολα μένουν ασυγκίνητοι από το αριστούργημα του Νικολό Σάλβι. Σύμφωνα με το έθιμο, ο επισκέπτης πρέπει να ρίξει ένα κέρμα πίσω από τον ώμο του αν θέλει να επιστρέψει στη Ρώμη. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, το συγκεκριμένο έθιμο αποφέρει έσοδα αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία μέχρι σήμερα δίνονταν στην οργάνωση Caritas της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία βοηθά τους φτωχούς και τους άπορους της πόλης.
Ωστόσο, η δήμαρχος θέλει να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των υποδομών της πόλης, με τη φιλανθρωπική οργάνωση να απαντά πως η απώλεια αυτών των χρημάτων θα πλήξει τους φτωχούς. Μάλιστα, η εφημερίδα των καθολικών επισκόπων Ιταλίας «Avvenire» στον πρωτοσέλιδο τίτλο της πριν από λίγες ημέρες έγραψε «Παίρνουν τα χρήματα από τους φτωχούς».«Δεν το προβλέψαμε αυτό» δήλωσε ο πατέρας Μπενόνι Αμπάρους, διευθυντής της οργάνωσης, στην «Avvenire». «Ελπίζω να μην είναι αυτό το τελικό αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι, πάντως, ενέκριναν την αλλαγή, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa, δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο να ανακαλέσει την απόφασή του.

Βιρτζίνια Ράτζι: Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος

Τον Ιούνιο του 2016 η Βιρτζίνια Ράτζι ανέλαβε τα ηνία του δήμου με τη στήριξη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα δήμαρχο στην ιστορία της Ρώμης.
«Θα εργαστούμε για να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα στη δημόσια διοίκηση μετά από 20 χρόνια κακοδιαχείρισης και επικράτησης της οικονομικής μαφίας. Δεν θα είναι έτσι η κατάσταση πλέον» δήλωνε η Ράτζι.
Σήμερα η δημοτικότητα της 40χρονης πολιτικού βρίσκεται σε καθοδική πορεία, καθώς δεν έχει καταφέρει να λύσει τα προβλήματα χρέους της πόλης. Μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο χιλιάδες κάτοικοι της Ρώμης βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα σκουπίδια, την κακοδιαχείριση και τις τρύπες στους δρόμους. «Roma dice basta!» ή αλλιώς «η Ρώμη λέει φτάνει πια!» ήταν το hashtag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σημειώνεται ότι το 2018 κάηκαν τουλάχιστον 20 λεωφορεία εξαιτίας της κακής συντήρησης που οδηγούσε σε βραχυκυκλώματα και στην ανάφλεξη των οχημάτων. Επιπλέον, η Ράτζι αθωώθηκε από την ιταλική Δικαιοσύνη, καθώς κατηγορούνταν για ψευδή κατάθεση.
Η υπόθεση αφορούσε τον διορισμό του Ρενάτο Μάρα στη θέση του υπεύθυνου Τουρισμού του δήμου. Ο Ρενάτο Μάρα είναι αδερφός του Ραφαέλε Μάρα, πρώην συνεργάτη της Ράτζι, ο οποίος το 2016 συνελήφθη για υπόθεση διαφθοράς.
Ο εισαγγελέας θεώρησε ότι η Ράτζι προχώρησε στη συγκεκριμένη επιλογή έπειτα από πιέσεις του συμβούλου της Ραφαέλε Μάρα, αλλά οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι στη συμπεριφορά της δημάρχου δεν υπήρξε τίποτα το αξιόποινο. Η δήμαρχος είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση καταδίκης θα ακολουθούσε τον ηθικό κώδικα του κόμματος και θα υπέβαλε την παραίτησή της.

«Με ένα κέρμα επιστρέφεις, με δύο παντρεύεσαι ντόπιο»

Τον Νοέμβριο του 2015, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποκατάστασης σημαντικών μνημείων με δωρεές ιδιωτών, είχε ολοκληρωθεί μετά από 17 μήνες εργασιών συντήρησης το «λίφτινγκ» της Φοντάνα ντι Τρέβι.
Ο οίκος μόδας Fendi είχε διαθέσει για την ανακαίνιση περίπου 2,2 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες είχαν κριθεί αναγκαίες όταν το 2012 τμήματα του μνημείου κατέρρευσαν. Στα επίσημα εγκαίνια εκπρόσωποι της εταιρείας που έκανε τη δωρεά και του δήμου της ιταλικής πρωτεύουσας είχαν ρίξει ένα κέρμα στο νερό.
Άγνωστο παραμένει πώς άρχισε το έθιμο με τα νομίσματα. Κάποιοι λένε ότι αφορμή ήταν η ρομαντική κομεντί του 1954 και το ομώνυμο τραγούδι με τον Φρανκ Σινάτρα «Three coins in the fountain» (Τρία κέρματα στην κρήνη).
Σύμφωνα πάντως με έναν άλλο μύθο, αν ρίξει κάποιος δύο κέρματα, παντρεύεται Ιταλό ή Ιταλίδα, και με τρία κέρματα χωρίζει το ταίρι του για να παντρευτεί Ιταλό ή Ιταλίδα.
Το μνημείο εμφανίζεται σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως η θρυλική «Dolce Vita»» του Φεντερίκο Φελίνι με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και την Ανίτα Έκμπεργκ, ενώ χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές σκηνές και στην ταινία «Διακοπές στη Ρώμη», με πρωταγωνιστές την Όντρεϊ Χέπμπορν και τον Γκρέγκορι Πεκ. Το 1996, όταν πέθανε ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, η Φοντάνα ντι Τρέβι ντύθηκε στα μαύρα προς τιμήν του, ενώ η σκηνή στη Φοντάνα ντι Τρέβι ήταν αρκετή για να χαρακτηριστεί η Ανίτα Έκμπεργκ «σύμβολο του σεξ».
Η Φοντάνα ντι Τρέβι, που σημαίνει «κρήνη του τρίστρατου», είναι σχεδόν 300 ετών. Σύμφωνα με τον θρύλο, το 19 π.Χ. οι Ρωμαίοι τεχνίτες εντόπισαν με τη βοήθεια μιας παρθένου μια πηγή καθαρού νερού περίπου 13 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Το μήκους 22 χιλιομέτρων υδραγωγείο που χτίστηκε προς τιμήν της παρθένου υδροδοτούσε τη Ρώμη για περίπου 400 χρόνια.