Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Μαδούρο που ο στρατός κρατά στην προεδρία - Free Sunday
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Μαδούρο που ο στρατός κρατά στην προεδρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Μαδούρο που ο στρατός κρατά στην προεδρία

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου ο πρόεδρος Μαδούρο προσπαθεί να καταστείλει την εσωτερική και διεθνή αμφισβήτηση στο πρόσωπο του με τα θύματα της αντιπαράθεσης των τελευταίων ημερών να έχουν φτάσει ήδη τα 26, συμφωνα με το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (OVCS), μια ΜΚΟ που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Ο Νικολάς Μαδούρο επισκέφθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο, έχοντας δίπλα του τους δικαστές, πολλούς από τους οποίους έχει διορίσει ο ίδιος και το οποίο ακύρωσε τις αρμοδιότητες του κοινοβουλίου που ελέγχει η αντιπολίτευση.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία στον κόσμο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να εγκαταστήσει την δική του ντε φάκτο αντισυνταγματική κυβέρνηση, να κάνει ένα πραξικόπημα κατά του λαού και κατά της δημοκρατίας. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μέσα στην τρέλα του, πιστεύει ότι είναι η παγκόσμια αστυνομία, ότι είναι το αφεντικό της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής», είπε ο Μαδούρο σε ομιλία του.

Ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό έχει στήριξη των ΗΠΑ και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής, αλλά ο Μαδούρο συνεχίζει να λαμβάνει τη στήριξη του στρατού στο εσωτερικό και των παραδοσιακών συμμάχων του στο εξωτερικό.

Τον Γκουαϊδο αναγνωρίζουν ως νόμιμο πρόεδρο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Καναδας, η Βραζιλία, η Χιλή, η Αργεντινή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη και το Περού, η Βρετανία, η  Γερμανία, η Γεωργία και το Κόσοβο.

Υπέρ του Μαδούρο έχουν ταχθεί η Ρωσία, η Τουρκία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και το Ιράν και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, η Νορβηγία, ζήτησαν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

βενεζουελα2